Bok i inredning, numera av många förknippad med daterade interiörer som väntrum och skolsalar, har tappat i popularitet under de senaste decennierna. Utställningen PRO BOK vill lyfta fram bokens kvaliteter och förhoppningsvis få kunder och producenter att värdesätta och efterfråga svenskt bokträ. I utställningen visas goda exempel på roliga, funktionella och välproducerade objekt av såväl etablerade formgivare och producenter som kommande generations designers.
– Att arbeta med bokträ i utställningen ger formgivarna möjlighet att utforska ett material som bär på både tradition och stor potential. Genom PRO BOK vill vi inspirera andra att se bokträets estetiska och funktionella värden, säger Andreas Kojcevski Hansson, koordinator SPOK Form/Design Center.
Utställningen är en del av Skogsstyrelsen Skånes EU-finansierade projekt Skogens Värden som syftar till att på olika sätt främja den skånska skogens potential, där lokal träförädling är ett av dessa.
– Det är fantastiskt att vi har nått så långt med att lyfta fram bokträdets möjligheter i projektet Skogens Värden, säger Jan Lannér, skogskonsulent på Skogsstyrelsen. Vi hoppas att detta initiativ inspirerar fler att upptäcka fördelarna med lokalt producerat bokträ och att det bidrar till ökad efterfrågan på svenskt bokvirke.
Boken är, näst efter eken, Sveriges vanligaste ädla lövträd. De södra landskapens bokskogar är populära rekreationsområden men boken är också en värdefull resurs i en lokal produktion. Idag är intresset för bok inte särskilt stort och bokvirke används främst till massaved och flis respektive whiskeykorkar och glasspinnar. Bokvirkets goda egenskaper – hårt, slitstarkt och lättarbetat samt dess estetiska kvaliteter gör att boken bör användas så mycket mer. Särskilt i tider när lokal produktion blir allt viktigare både av miljöhänsyn och möjligheten till en levande landsbygd, liksom vikten av att främja den biologiska mångfalden.
I utställningen visas nya möbler av formgivare och arkitekter som valts ut av tillverkningsplattformen S-P-O-K, tillsammans med två stolar i bok från Gärsnäs; en klassiker och en nyproducerad, samt arbeten tillverkade i bok av studenter på Industridesignskolan vid Lunds universitet.
PRO BOK – ett 60 år gammalt träprojekt
Redan 1964 hölls en utställning på Form/Design Center som presenterade vinnarmöblerna i en tävling utlyst av stiftelsen PRO BOK. I början av 1960-talet var Skånes bestånd av bokträd hotat av snabbväxande granplanteringar.
Stiftelsen initierades 1963 av Kungliga Domänstyrelsen, Skånes Jordägares Skogsintressenter, Skånes Skogsägareförening och Sydsveriges Lövträförädlare förening. Detta i en tid då bokträ, precis som idag, tappade i popularitet. PRO BOK vände sig främst till ''arkitekter, formgivare, byggmästare och fabrikanter samt till virkes handeln och lövträsågar'' och syftet var att informera om bokens kvaliteter och visa på fördelar med att använda bok. Stiftelsen gav bland annat ut skrifter med information om bokvirkets egenskaper, om tillverkning och efterbehandling samt om var bokträ kunde köpas. Arbetet för att främja användandet av bok gav resultat, ny skog planterades och användningen av bok i inredning och möbelproduktion ökade markant under de kommande decennierna.