Av Sveriges bostadsbestånd på ca 4,8 miljoner bostäder har nästan 90% byggts efter 1940. En tidsperiod då svenska välfärden skapades och gav stora delar av befolkningen möjlighet till bostäder med god komfort och nya sociala och tekniska infrastrukturer. 

Enligt EU kommissionen initiativ ”The green deal” behöver vi minst fördubbla renoveringstakten de kommande tio åren för att säkra en energi- och resurseffektivitet. Ett behov av klimatanpassning som gör att många livs- och bostadsmiljöer hamnar i fokus för energirenovering, transformation och i vissa fall för rivning.

Den snabba urbana förtätningen sker i en sådan hast att det är svårt att hålla en distans för att förstå och värdera bostadsmiljöernas idé, betydelse och estetik. Hur värderar vi bostäderna från efterkrigstiden jämfört med de som byggs i dag? Hur vårdar och värderar vi dom? Hur kan vi se till att våra bostäder håller tekniskt, klimatmässigt, socialt och ekonomiskt för framtiden? 

Följ med på en vandring och föreläsning då vi tittar på tre exempel och diskuterar aktuella bostadsfrågor med ett 100 års perspektiv på Malmös bostadsutveckling, historia och framtid.

Program

15.00 – Uppsamling på Malmö C för tågresa på kontinentalbanan.

15.15 – Vi besöker och undersöker tre exempel från Malmös bostadsutveckling- Persborg, Augustenborg och Rosengård. Turen görs i regi av den Malmöbaserade arkitekten och författaren Tyke Tykesson. Vandringen görs tillsammans med arkitektprofessorn Erik Stenbergs Bostadskurs “Bostadens möjligheter” på KTH

17.15 – Transport tillbaka till Form/Design Center.

17.30 – Repair Talks tillsammans med Sveriges Arkitekter Skåne. Föreläsningar av Christer Larsson, Erik Stenberg, Charlie Steenberg, Panum och Kappel.  Se programmet här.

19.30 – Avslutning

Anmäl dig här

Om Tyke Tykesson

Tyke Tykesson är arkitekt och författare som sedan 2002 arbetar vid Malmö Stadsbyggnadskontor. Tykesson läste arkitektur i Lund och Glasgow och har studerat konstvetenskap och idéhistoria vid Lunds universitet. Han har undervisat i arkitekturhistoria vid Malmö Högskola och Lunds Tekniska Högskola och föreläser om Malmös arkitekturhistoria.

Om Erik Steenberg

Erik Stenberg är arkitekt och lektor i arkitektur vid KTH Skolan för arkitektur och samhällsbyggnad i Stockholm. Han har undervisat studio och kurser i arkitektur sedan 1997, med ett speciellt intresse för grundläggande nivån, designprocesser och bostäder. Han är för närvarande vice föreståndare för KTH Centrum för hållbart samhällsbyggande där han både deltar i regionala forskningsinitiativ och bedriver bostadsforskning. Sedan 1999 har han också varit engagerad i praktik, forskning och politik för omstrukturering av miljonprogrammets storskaliga bostadsområden i Sverige. Han har byggt om lägenheter, organiserat en bostadsmässa (Tensta Bo 2006), forskat och ställt ut arkivmaterial från sin växande samling, startat en introduktionsarkitekturskola i Tensta och föreläst omfattande nationellt och internationellt. Under 2021-2025 leder Stenberg den svenska delen av ReCreate, ett EU Horisont 2020-finansierat forskningsprojekt som fokuserar på återbruk av prefabricerad betong som inte var tänkt för demontering. I denna del samverkar KTH med Helsingborgshem och Strängbetong.

 

Om School of Repair

I anslutning till utställningen The Great Repair Moves North anordnas flera tillfällen för School of Repair. Under hösten får deltagare möjligheten att delta vid workshops, föreläsning och studieresor som rör flera av projekten från utställningen. Utställningen The Great Repair Moves North belyser exploateringen av resurser och människor inom byggbranschen undergräver arkitekturens integritet. För att främja arkitekturen som disciplin och utnyttja dess potential som en reparativ kraft förespråkar utställningen ett nytt arkitektoniskt etos centrerad kring reparation.

Läs mer om utställningen