Textildesignern Elisabet Frick tog sin masterexamen från Kunstakademiets Designskole i Köpenhamn sommaren 2015. Sedan dess har hon arbetat med att starta upp sin studio i Malmö. Elisabet formger för människa och rum, med fokus på den taktila och den visuella upplevelsen av textil. Hennes specialområde är vävning, i sällskap med andra textila tekniker och konstruktionsmetoder.
På Form/Design Center visas kollektionen Ljus på flykt – en serie textilier för avskärmning och filtrering av dagsljus. Processen har handlat om att undersöka upplevelsen av ljus som materialiseras, där nyckelorden har varit topografi, densitet och exponering.
– Jag arbetar med den fysiska och den psykologiska relationen mellan textil och kropp, sinne och rum. För mig handlar design om att skapa textil som kan komplettera och framhäva ett rums atmosfär – visuellt, scenografiskt eller funktionellt. Kärnan ligger i hur materiella egenskaper kan användas i ett rum eller i en produkt, för att skapa en hållbar och behaglig miljö att leva i.
FRÅGOR & SVAR
Vad heter du?
Elisabet Frick
Var är du född?
Förslöv på Bjärehalvön
Hur gammal är du?
28
Var bor du?
Norra Sofielund
Vad sysslar du med?
Jag är textildesigner, och arbetar främst med textil för interiör – produkter och koncept.
Favoritplats?
Där det känns otvunget – det kan vara hemma, men också under ett träd i en park i Barcelona eller på en bilresa längs med västkusten i Oregon.
Favoritmaterial?
Ull är ett naturmaterial med fantastiska egenskaper – både tekniskt och rent visuellt. Det finns också spännande artificiella material, som även är hållbara. Papper i ark och som garn är bland favoriterna när jag skissar.
Favoritdesigner?
Petra Blaisse.
Favoritfärg?
Alltid varit svag för kulörer i det röda spektrumet.
Vad inspirerar dig?
Vardagsfenomen - hur ljuset uttrycker sig själv i olika material och konstruktioner vid dygnets olika timmar, eller hur vattnet uppträder i sina varierande former, i havet, i vasken eller på fönsterrutan.
Din vision?
Att styrkan i mitt arbete fortsätter att vara min undersökande process – att ge värde till det bakomliggande arbetet. Fortsätta att etablera min studio, där jag kommer att utveckla egna produktkoncept, både för industriell produktion och unika serier. Samtidigt som jag arbetar i samarbetsprojekt, både som konsult och designer.
Största misstag?
Jag önskar att jag hade startat upp min egen verksamhet parallellt med mina studier.
Drömprojekt?
Ett samarbete med arkitekter, designers och ingenjörer, där vi använder textila principer i byggnadens konstruktion och skapar interiörer med textil som en integrerad del.
Nästa projekt?
Dels ett pågående samarbetsprojekt, med mattor i restmaterial från textil- och träindustrin. Jag planerar att jobba vidare med Ljus på flykt, samtidigt som jag har skissat på en serie egenproducerade textilier som ska få utvecklas i min väv.
Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.