Makt/Egenmakt är kuraterad av föreningen Omforma, baserad i Göteborg, som våren 2018 utlyste ett open call för medverkan i utställningen. Ett juryurval gjordes och detta kompletterades av Omforma med ytterligare ett antal medverkande. Juryn bestod av Samir Alj Fält (inredningsarkitekt, lärare på Konstfack och grundare av Design Lab Skärholmen), Em Fexeus (konstnär och designskribent) och Emila Wärff (produktdesigner, dansare och koreograf på Danskompaniet Spinn).
I samband med utställningens öppnande släpps publikationen ”Makt/Egenmakt i designbranschen” som förutom att presentera de medverkande i utställningen innehåller sju nyskrivna krönikor av personer med inblick i och erfarenhet av designbranschen på olika sätt. Hadil Mohameds krönika handlar om att leva med vithetsnormen och att hitta en strategi i sitt arbete som illustratör. Margot Barolo skriver om designern som den nyttige idioten och Sandra Stiskalos presenterar en undersökning av arbetsvillkor och möjligheter att försörja sig som designer. Övriga skribenter är Rojin Pertow, Maria Niemi, My Wingren och Sanna Bodén.
Seminarium Makt/Egenmakt
I samband med utställningens öppnande bjuder Form/Design Center och Föreningen Omforma in till ett halvdagsseminarium där vi diskuterar normkritisk praktik inom designfältet. Forskare och utövare ger olika perspektiv på frågor som rör hierarkier och konventioner. Vem har egentligen makt? Hur kan den omfördelas?
Datum: 23 nov. 2018
Tid: 13.00 – 17.30
Filmer från seminariumet
Medverkande i utställningen
BOOM!
Den kvinnoseparatistiska gruppen BOOM! utövar sedan 2015 aktivism med glaskonsten som medel. BOOM! kombinerar feministisk praktik med det klassiska hantverket glas. Deras agenda är mångbottnad. De vill att fler ska lära sig hantverket, de vill ta tillbaka produktionen till det lokala, de vill skapa en feministisk plattform och bidra till det svenska kulturarvet. Gruppen arbetar med samtal, föreläsningar och workshops där deltagarna får testa själva. Med sin mobila glasugn reser de runt och besöker olika områden för att blåsa glas tillsammans med lokala workshopdeltagare. Fokus är på att stärka tjejer från socialt utsatta grupper och att inspirera till aktion och självförtroende.
Det ”Tacostånd” som visas i utställningen är en del av deras projekt ”Empowerment – Systerskap, Självkänsla, Självförtroende”.
Catherine Anyango Grünewald
Catherine Anyango Grünewald undersöker i sitt arbete hur vi läser koloniala bilder, och den historiska dokumentationen av dessa händelser. 2010 skapade hon en grafisk tolkning av romanen Mörkrets hjärta, Joseph Conrads exposé över brutaliteten i den belgiska ockupationen av Kongo. Hon försöker sedan dess i sitt arbete finna en mening i fruktansvärda händelser genom teckning och animation.
Det arbete av Anyango Grünewald som visas i Makt/egenmakt kommer från hennes serie “Last Seen” som genom teckning dokumenterar de sista kända bilderna på en person, vilket om de dör en våldsam död vanligen är övervakningskamera eller polisfoton. Serien har utvecklats till att dokumentera offren för polisvåld i USA som gav upphov till Black Lives Matter-rörelsen.
Dawn Hang Yue Wong
Det offentliga rummet är designat för ordning, regler, vuxna och trafik, men inte för lek. Dawn Wong arbetar i kreativa dialogprocesser med barn runt stadsutveckling. Barn som leker på allmänna platser får höra att det är farligt och blir begränsade, men i Dawn Wongs praktik uppmuntras barnleken i det offentliga rummet. Det projekt av Dawn Wong som vi ställer ut är finansierat av henne själv. När någon skapar utifrån sin egen entusiasm ses den gärna som konstnär, men hon frågar sig om det betyder att en designer bara kan göra kommersiella produkter?
Det vi får se i utställningen kommer från hennes projekt The city is our playground – Soft hack in public space.
Emelie Röndahl
Emelie Röndahl vill skapa igenkänning och fånga betraktarens uppmärksamhet. Provocera fram en längtan att stoppa ner händerna i bilder och material utan att riktigt veta vad de döljer. Hon frågar sig vem som får kalla sig vävare, konstnär, designer eller konsthantverkare? Själv kallar sig Emelie vävande konstnär och doktorerar samtidigt vid Högskolan för Design och Konsthantverk. Det är vardagsarbetet på HDK som ger inkomst. Emelie ser det som ett privilegium eftersom det tillåter henne att fördjupa sin kunskap. Helger och nätter spenderar hon i ateljén i Örby, Västra Götaland. Familjens behov är också en parameter att anpassa sig till, eftersom hon är föräldraledig på deltid.
I utställningen visas en handvävd rya från projektet Google Weaving Stop-time. En online väv-workshop där deltagare från hela världen samlas kring samma uppgift via en Facebook-grupp.
Majority Design
Majority Design arbetar på distans mellan Göteborg och Stockholm. Deras specialitet är tillgänglig grafisk design och programmering för ett demokratiskt samhälle. Byrån är organiserad som ett kooperativ och de tar gemensamma uppdrag både för kommersiella företag och ideella föreningar. Ibland tar de extrajobb vid sidan av för att gå runt ekonomiskt. 2013 sa Adrian Palin upp sig från sitt drömjobb som förpackningsdesigner på grund av transfobi. Det var då Adrian och frilanskollegan Ellie Nordfelt började fundera kring möjligheten att starta en egen designbyrå. En arbetsplats fri från diskriminering. Sedan dess har Yolanda Bohm och Marcel Branleur tillkommit. Majority design använder utöver sina olika yrkeskunskaper även sina erfarenheter som bas för ifrågasättande av normer.
I utställningen visar Majority Design sitt egendrivna projekt Outside of the Box. Här lyfter de förpackningen som kommunikationsmedel. De arbetar med tillgänglighet i punktskrift, språk och konstruktionen av förpackningen.
Malin Busck
Sedan Malin Busck under studietiden 1998–2001 fick upp ögonen för textilindustrins hållbarhetsproblematik har hon velat visa att det går att göra saker annorlunda, utan estetiska kompromisser. Malins arbetsmetod flyttar om maktförhållandena från produktion till design, tillverkning och kund. Hennes klädmärke HI ON LIFE är baserat i Limhamn i Sverige och Accra i Ghana, där företagets skräddare och samarbetspartners befinner sig.
I utställningen visas provplagg ur flera kollektioner som besökaren själv kan prova. En film visar Malins arbetsprocess tillsammans med skräddarna.
Stoorstålka
Stoorstålka är ett designföretag i Jokkmokk som under eget varumärke utvecklar och marknadsför produkter med rötter i samiska formspråk. Grundarna Idja Lotta Stoor och Piera Niilá Stålka, skapade företaget utifrån en önskan om att kunna tillhandahålla designprodukter som är riktade både till en samisk målgrupp och en vidare marknad. Grunden är den egna hantverkskunskapen och Stoorstålka arbetar i gränslandet mellan design, hantverk och DIY.
Stoorstålka har ett brett sortiment, med allt från kläder, accessoarer, inredning till gör-det-självprodukter. I utställningen visas flera exempel samt att en del av ateljén i Jokkmokk har återskapats.
Vanessa Fernandez
Vanessa Fernandez arbetar konceptuellt med maktkonflikter i samhället, speciellt mellan människor och myndigheter. Det gör hon genom att undersöka krocken mellan materialet trä och avancerade maskiner för tillverkning. De får gestalta ett maktspel där maskinerna blir en bild av makten medan trä står för det levande och föränderliga. Hon beskriver svårigheten med att hitta vägar att övertala ägare och tekniker till de maskiner hon vill använda, att prova nya sätt, som en del av att utmana maktordningen. Utmaningen driver också Vanessa till att utveckla nya tekniker för varje nytt objekt.
I utställningen visas exempel från hennes projekt ”Changing Paradigms. Moving out of the standards of the CNC machine” och bordet ”CTRL”. Produkterna kompletteras med en film som visar hennes arbetsprocess.
Om föreningen Omforma
Utställningen och publikationen är initierade och producerade av föreningen Omforma, med stöd av Postkodstiftelsen och Estrid Ericsons stiftelse. Ansvariga för utställningen och publikationen är projektledare Jenny Stefansdotter Stentoft och Kerstin Sylwan, kommunikatör Alejandra Cerda och grafisk formgivare/illustratör Karolina Westenhoff.
Makt/Egenmakt är en vidareutveckling av studien Omforma. Nya strukturer för designbranschen. som genomfördes 2014 – 2015. Studien fokuserade på designers arbetssituation utifrån deras egna erfarenheter. Utgångspunkten var diskrimineringsgrunderna kön, klass och etnicitet. Undersökningen visade att definitionen av svensk design är snäv och att branschen är starkt normativ och inte släpper fram de som inte passar in. Resultatet presenterades i en bok med samma namn skriven av Kerstin Sylwan och utgiven av Arvinius+Orfeus 2015.