Med tydliga ramar för arbetet – tre bindningar och som mest tio skaft – låter hon vävarnas struktur och materialens färger och möten tala. Genom de olika bindningarna ges ränder, rutor och diagonaler som tillsammans med varpens och inslagets skiftande kvaliteter gör proverna unika. Hon använder naturfiber som silke, bomull, rami, lin och ull vilka samsas med papper. Naturliga färger dominerar kompletterat med ett par väl valda färgade inslag. Mycket av materialet har hon samlat i Asien under någon av sina många studie- och arbetsresor.

Utgångspunkten för projektet var att undersöka materialets möjligheter till en slags balans, ibland obalans. En idé om en perfekt yta och kvalitet som kommunicerar idéer och minnen av upplevelser från olika kulturer, landskap och ljus. Ibland med referenser till textilhistorien. Arbetet har strävat efter tydlighet och att redovisa vävens enkla men magiska konstruktion.

Tematiken och metoden för arbetet var bindning + inställning + material + färg = recept på en textil. I utställning och bok redovisas resultatet indelat i grupperingar efter bindning, mönstring, specialredskap och färgningsteknik.

Projektet redovisas i boken med samma namn som nu ges ut i ny upplaga, nu även på japanska! Den första upplagan gavs ut 2017 och belönades med priset Svensk Bokkonst. Fotografierna är tagna av Karin Björkquist och för den grafiska formen står Lisa Rydell. Som motivering angavs bl a präglingen på omslaget och den öppna ryggen med synlig bindtråd som ger en både visuell och taktil förståelse för innehållets vävtekniker.

Åsa Pärson är utbildad handvävare vid textilhögskolan i Borås och har en mastersexamnen från Konstfack. Hon arbetar som lärare på Konstfack parallellt med arbetet i egen studio där hon utöver egna konstnärliga projekt tar formgivningsuppdrag, bl a från Kvadrat A/S. Nyligen gjorde hon möbeltyger för Nationalmuseums nya restaurant.