Varför studera åldrandet? Vissa säger att eftersom befolkningen blir allt äldre behöver vi förbereda oss för utmaningarna det medför. Andra påpekar att de äldre är lika värdefulla och intressanta för samhället som de yngre. Utifrån dessa, och flera andra, aspekter har studenter från HDK Valand, Steneby, och Kobe Design University i Japan utforskat åldrandet. I olika projekt har de fokuserat på hur möbler och objekt kan underlätta vardagen och uppmuntra till aktivitet, både för friska äldre och de som lider av en demenssjukdom.

Utställare

Around the table
Kerstin Malmqvist, HDK-Valand Steneby
Kulturen kring att äta tillsammans är för människan något universellt och meningsfullt. På lika villkor, här och nu, delar vi en upplevelse av sinnliga intryck. Ibland uppstår livliga diskussioner och andra gånger kan sinnesstämningen upplevas väldigt intim och få oss att stanna i samtal i timmar. Andra gånger sitter vi i tystnad och bara njuter av måltiden. Vi smakar, luktar, känner och berör. Att dela mat från samma bord och gryta, eller att äta med lika redskap, ger oss en förstärkt känsla av samhörighet.

Each of us
Samuel Norlind, HDK-Valand Steneby
Har tid blivit mer värd än människorna omkring oss? Avsaknaden av närhet och mänskliga interaktioner kan få oss att känna rotlöshet. Dessa objekt befinner sig mellan två människor som en symbolisk gest för samhörighet.

Flora
Josephine Aspenrot, HDK-Valand Steneby
Med former från minnen av nordiska sommarängar är Flora en fristående hallmöbel där var sak har sin plats. Intentionen med Flora är att underlätta i vardagen för äldre med demens utan att låta funktion gå ut över form. De roterande speglarna illustrerar livets föränderlighet och de behov som ändras med åldrandet.

Tell me a story
Lauranne Chapelle-barry ,HDK-Valand Steneby
För att kunna definiera ett objekts mening behöver vi vara nyfikna. Objekten vill bli pratade om och utforskas utan några förutfattade meningar. Lekfulla möten är gnistan till nya äventyr som härstammar från varandras upplevelser. Lär från andra, lyssna och dröm tillsammans!

Transcendence
Hannes Blixt, HDK-Valand Steneby
Kontemplativ ensamhet är något som bör vara behagligt. Behovet av att vara ensam är för somliga en naturlig del av att åldras. Denna stämningsfulla möbel håller dig uppe med sköra vågor som låter dina tankar vandra iväg.

Daily routine as an elderly
David Blumberg, HDK-Valand Steneby
Den dagliga rutinen börjar för många vid nattduksbordet. Denna interaktion är kanske inte ett problem ännu, men allteftersom vi åldras kan det visa sig bli allt svårare. Att förenkla vardagslivet för de äldre borde vara ett mål för designen av en möbel.

Pochi
Tsukiko Fukui, Kobe Design University
”Pochi” är ett sidobord med hjul och käpp. Den är ett hjälpmedel för att kunna sitta och stå samtidigt som den följer användaren överallt i huset som en trogen följeslagare.

Memento
Satsuki Fujii, Kobe Design University
När vagnen skjuts runt spelas musik från skivspelaren. Njut av musiken från lp-spelaren och ljudet från kugghjulen samtidigt som du får stöd och hjälp
med balansen.

Irotsumi
Riho Shimizu, Kobe Design University
”Irotsumi” byggklossar är ett spel med färgnamn som skiljer sig åt från den faktiska färgen på klossarna, något som ska öva upp spelarens kognitiva förmåga genom
lek. Istället för att sortera klossarna efter dess färg ska spelaren sortera dem efter färgnamnet på klossen.

Toton
Yukiko Ohshima, Kobe Design University
”Toton” träkniv ger ett förtjusande ljud när man skär grönsaker och håller dem färska längre än när man använder en vanlig kökskniv. Gläds åt att laga mat tillsammans med dina barnbarn och håll dig frisk genom vitaminrik mat.

On Stage
Hikaru Sakamoto, Kobe Design University
”On Stage” är ett verktyg för att kunna dansa sittandes. Den ger bra träning för benen i ett säkert sittande läge genom att trycka ner, vrida eller steppa med benen.

R x R
Yui Wakita, Kobe Design University
Greppa och skaka ett par små handmassageklossar för att stimulera handflatorna och träna fingrarna medan du tittar på TV eller lyssnar på musik.