Formgivaren Marie-Louise Hellgren är starkt rotad i naturen och tror på en cirkulär holistisk värld. Hennes projekt genomsyras av respekt för material och resurser och med ett arbetssätt likt alkemistens förädlar hon sådant som annars skulle gått till spillo. I en skandinavisk designtradition formges nya objekt som tål både kroppens och ögats slitage under lång tid.

”Jag anser att vi formgivare har ett stort ansvar vad det gäller att minska slöseriet med jordens resurser. Att se spill som ett fullgott material istället för en restprodukt utmanar. Det kan vara begränsande att behöva ta hänsyn till storlek, form och färg men det fungerar också som en sporre. Konsten är att se möjligheter istället för problem och se till att slutprodukten, oavsett stor eller liten, har närvaro och en egen energi. Jag arbetar med innerlighet, skönhet och sunt förnuft och har ambitionen att skapa något nytt som samtidigt är tidlöst. Jag vill också överraska och med humor så ett frö till ökad medvetenhet.”

Den uppmärksammade pallen Lilla Snåland är ett gott exempel på Marie-Louises tankar och arbetssätt. På Stolabs fabrik i Smålandsstenar produceras Carl Malmstens klassiska pinnstol Lilla Åland. Vid ett studiebesök såg Marie-Louise att sitsens hörn sågas av innan den fräses till rätt form. De resterande trekantiga bitarna av prima kärnvirke samlades ihop och brändes. Marie-Louise bad om bitarna och gick hem och pusslade och provade sig fram. Det blev många idéer som presenterades för företaget. Tillsammans med möbelsnickare och produktionsledning växte så Lilla Snåland fram. Sitsen med den vridna formen har en direkt koppling till naturen där spiraler förekommer i stora mängder och de tre benen är en kärleksfull hälsning till äldre tiders mjölkpallar. Lilla Snåland belönades nyligen med Elle Decoration award och finns även representerad i Nationalmuseums permanenta samling. Av samma spillbitar görs även Spillkroken och det naturligt färgade golvet.

Marie-Louise Hellgren är utbildad produktdesigner från HDK i Göteborg och har verkat som formgivare i snart 30 år. Till en början arbetade hon främst med vardagsföremål, ofta kopplade till måltiden och människors samvaro. För Höganäs har hon formgivit serien Collection där muggen med sitt träfat blivit en succé och som har sålt i smått osannolika 13 miljoner exemplar. Hon har även formgivit produkter för Ikea, Design House Stockholm, Klong och Asplunds med flera.

Under senare år har hennes projekt växt i skala och det har blivit möbler, golv och mattor. Utvecklingen startade för ett par år sedan i samband med projektet Studio Re:design initierat av Västra Götalandsregionen. Syftet då var att ta tillvara industrispill från främst textilindustrin. Under åren har Marie-Louise fortsatt att besöka fabriker och med övertalningsförmåga fått tillgång till överblivet material. Det har inte alltid varit helt lätt då industrin varit rädd både för att det skulle störa produktionen och för att det inte skulle gå att göra produkter med tillräcklig verkshöjd – något som inte visade sig stämma. I utställningen på Form/Design Center visas förutom Lilla Snåland också den skräddade puffen Pink One, tillverkad av överbliven airbag-väv, som även den köpts in av Nationalmuseum. Vidare ett naturligt färgat golv, av samma spillbitar som används till Lilla Snåland, som under förra året visades under Venice Design i samband med Biennalen och på Tent London. Nu senast i utställningen ”No time to be wasted” som visades i Bångska våningen på Stureplan under Stockholm Design Week i februari.

Marie-Louise drivs av en längtan och en strävan efter att hela tiden utvecklas och lära sig nytt i syfte att bli en bättre och mer medveten formgivare. Just nu arbetar hon med ett modeföretag som ligger i framkant vad gäller hållbarhet och medvetenhet. Samtidigt fortsätter hon att uppvakta och utmana företagen.

Läs mer:
www.marielouisehellgren.com
www.heartearth.org/heartearth