I samtalsserien Bok-prat kommer du få chans att lyssna till författarna och fördjupa dig utvalda böckers innehåll. Urvalet görs av Helene Boström, grundare av Konst-ig bokhandel och baseras på aktuella böcker inom ämnesområdena arkitektur, design och konsthantverk. 

I samband med samtalet kan du köpa smörgås och dryck.

Om Boken

Arvid Fuhre var verksam under 1900-talets första hälft, en period av framgång för svensk arkitektur som stilmässigt gick från nationalromantik via Swedish Grace till modernism. Under studietiden i Stockholm lade han grunden till ett brett kontaktnät, men hans byggnader återfinns inte i huvudstaden utan i Norrland, på västkusten och i Skåne. Fuhre (1885–1959) inledde sin yrkesbana i Göteborg och ritade flera av de karakteristiska landshövdingehusen, en folkskola, delar av Jubileumsutställningen 1923, ett teknikens tempel för Chalmers, villor och sommarhus för familjen. Han tillträdde tjänsten som stadsarkitekt i Helsingborg 1929, samtidigt som en intensiv debatt om det nya modernistiska konserthuset pågick. Här hade han främst en rådgivande roll med ansvar för stadens utveckling, men några av dess byggnader bär hans signatur – ett församlingshus, ett flickläroverk och inte minst den egna villan med utblick över Öresund. Arvid Fuhres arkitektur kännetecknas av tekniska innovationer och gediget detaljarbete, gärna i form av eleganta smidesornament. De polemiska stildiskussionerna till trots var han, som många andra av periodens arkitekter, främst intresserad av kontinuitet och yrkesskicklighet – han var en kulturbärare i framgångstid. Här skildras hans liv, verk och den tid han var en del av.

Om Författarna

Ingrid Sommar

Ingrid Sommar är journalist och författare med stort intresse för kopplingen mellan olika livsstilar och formmässiga uttryck. Hon medarbetar regelbundet i bland annat tidskriften Arkitektur och har skrivit ett tiotal böcker som Stockholm ModernØ-DesignScandinavian StyleMade in MalmöFunkisstilen som byggde SverigeKolonikärlek, rapport från en dröm som lever, Klassiska kaféer i Europa och nu senast Designaktivisten som handlar om Annika Heijkenskjöld, grundaren av Form/Design Center.

Claes Calendby

Är arkitekt, professor emeritus och författare med en inriktning  på nyare arkitekturhistoria, framförallt efterkrigstidens svenska arkitektur. Han har publicerat drygt 60 böcker och 600 artiklar över ett brett spektrum av ämnen. Undervisar på Chalmers Arkitektur i kurser om 1900-talet i arkitekturhistoria, om byggnadsteknikens historia, om nutida arkitektur och arkitekturteori. Sedan 1977 en i redaktionen för tidskriften Arkitektur. Skriver regelbundet arkitekturkritik där och i dagspress.