Fördjupning: Aktörer & resurser

Utställningen 'I egen regi' är tänkt som en introduktion till ett spännande fenomen, och är ingen uttömmande redogörelse. Vår förhoppning är förstås att ni blir nyfikna på fenomenet, och därför delar vi några länkar och resurser nedan, för den som vill fördjupa sig.

Byggande Arkitekter

Byggande Arkitekter är en intresseförening för arkitekter som bygger i egen regi. Byggande Arkitekters hemsida har korta intervjuer med några av deras medlemmar, och en del läsning om projekt. Yrkesverksamma arkitekter kan bli medlemmar i Byggande Arkitekter med en årlig serviceavgift som varierar beroende på kontorets storlek, och börjar vid 6000 kr för kontor med en anställd. 

https://byggandearkitekter.se

Staffan Carenholm är tidigare förbundsdirektör i Sveriges Arkitekter, och initiativtagare till Byggande Arkitekter. Han har även skrivit flera böcker om arkitektföretag och upphandlingar, och standardverket om ABK (de standardavtal som till stor del formar arkitektrollen i Sverige) 

http://www.staffancarenholm.se

Kontor och projekt

Det finns ingen samlad karta för alla svenska projekt i egen regi, och alla svenska arkitekter som bygger i egen regi medverkar inte heller i Byggande Arkitekter. Därför kan det vara värt att nämna några särskilt intressanta kontor och projekt: 

Semrén Månsson är kanske det största kontoret (omkring 100 anställda) i Sverige som aktivt förespråkar och utövar byggande i egen regi.

https://semren-mansson.se/logg/vi-bygger-i-egen-regi-for-att-skapa-battre-affarer-for-vara-bestallare
White, ett av Sveriges äldsta och största arkitektkontor vann 2011 Sveriges Arkitekters bostadspris med Äppelträdgården – ett radhusprojekt i miljonprogramsområdet Västra Frölunda i Göteborg, och ett av de projekt i egen regi som kontoret utfört. Projektet tycks av oklar anledning bara finnas på engelska på Whites hemsida, och de har i dagsläget ingen sida om byggen i egen regi.

https://whitearkitekter.com/project/appeltradgarden-estate/
Spridd arkitekter i Stockholm är ett konceptuellt drivet kontor som har flera pågående projekt med flerbostadshus i egen regi.

http://www.spridd.se/projekt#/byggande-arkitekter/

Vi har i utställningen fokuserat på mindre kontor som bygger flerbostadshus och radhuslängor, men ett spännande exempel på en villa byggd i egen regi finns i Johannes Igelströms passivhus som stod färdigt 2014 i Lund, och som visats i husdrömmar. 

https://plusenergihus.wordpress.com/about/

Böcker och resurser

Vi har förlitat oss på många olika böcker och resurser i utställningen, men nedan bifogar vi några som kan vara särskilt intressanta för den som vill fördjupa sig i arkitektrollen:

Arkitekterna och Deras Yrkesutveckling i Sverige av Anna Östnäs (1984). En bok som utförligt beskriver arkitektrollen från sin absolut första början på sextonhundratalet fram till 1984. 
Kristina Granges avhandling Arkitekterna och Byggbranschen: Om vikten av att upprätta ett kollektivt självförtroende (2006). Avhandlingen tar delvis vid där Östnäs bok slutar, och beskriver utvecklingen fram till tidigt tvåtusental, vilket då inkluderar nittiotalskrisen – där staten i princip slutade bygga. Kristina Grange skrev sedan också en bok för Arkus förlag – Att förtjäna sin roll? Om villkor, föreställningar och självbilder i arkitekters och beställares syn på den svenska arkitektrollen (2013). Grange har sedan dess i sin forskning övergått till ett fokus på planerarrollen. 
Walter Segal: Self-Built Architect av Alice Grahame och John McKean (2020). Segal var en Brittisk arkitekt som utvecklade ett enkelt byggsystem med vilket amatörer själva kunde bygga sina hus, och som användes för att bebygga ett par gator i London (som idag båda är döpta efter Segal).