Genom design, konst och arkitektur undersöker Plastic Perspectives hur, när och varför materialet ska användas. För idag finns plast överallt på hela jorden, synlig till och med från rymden, och omöjlig att ta bort helt.
Utställningen utgår från mångårig forskning och rannsakar vårt ofta okritiska förhållande till plast. Den pekar på att allt som produceras måste tas om hand. Vi utmanas att förändra vår syn på plast, från något fult som ofta slängs, till ett material som kan förädlas med hantverksmässiga metoder och bli till objekt värda att bevara. Den reflekterar över människans behov att färga plasten i tusentals färger – trots vetskapen om att färger och tillsatser gör den svårare att återvinna. Plastic Perspectives undersöker också återbruk och återvinning och fäster en kritisk blick på samtidens system för jordbruk och matproduktion. Tio formutövare närmar sig aktuell forskning genom olika metoder och uttryck.
Utställningens teman synliggörs också i dess formgivning som uttrycker att plast kan ha olika struktur, färg och glans. De textila inslagen består av förädlat industrispill av plast och lånade textilier gjorda av återvunnen polyester. Podierna är målade i plastfri färg och i golvet, som är demonterbart, ingår biobaserad plast.
Plastic Perspectives förmedlar att förändringen mot mer hållbara sätt att använda plast måste ske inom alla sektorer, hos såväl individer som i samhällssystem. Lösningarna är inte enkla, utan många, och omfattar allt ifrån förändrad och minskad produktion och konsumtion, mer återbruk, och bättre återvinning, till en radikalt förändrad syn på vad ett modernt samhälle kan och bör vara. Allt börjar i samtalen kring plastens potential och problematik.
Verken är inspirerade av forskningsprogrammets STEPS forskning, (Sustainable Plastics and Transition Pathways), som leds av Lunds universitet. Utställningen finansieras av Formas och genomförs i samarbete med forskare, Form/Design Center, Konstfack och Formprocess.
Utvalda deltagare
- Andréason & Leibel, designers Kristin Leibel och Kristian Andréason
- Sogol Baghban, arkitekt MSA och universitetsadjunkt vid KTH
- Melissa Ciardullo, interdisciplinär designer
- Ebba Lindgren, designer/konstnär
- Johan Löfgren, konstnär
- Pontus Johansson, child culture designer MFA, adjunkt HDK-Valand, Göteborgs universitet
- Gabriel Stuart, arkitekt och formgivare, SAR/MSA, BFA
- The Ninevites Design Studio + Collaborative Platform, Nkuli Mlangeni-Berg, textildesigner
Medverkar gör även designer Kajsa Willner med ett sedan tidigare framtaget verk.
Bakgrund till projektet
En övergång till cirkulära ekonomiska modeller är helt avgörande för att vi ska klara 1,5 graders-målet, bromsa klimatförändringarna och frikoppla ekonomisk tillväxt från resursanvändning. Omställningen behövs för att säkerställa individers och samhällens överlevnad och kommer att kräva en transformativ och djupgående förändring på alla samhällsnivåer. I en cirkulär ekonomi är alla steg i värdekedjan hållbara, och systemet kännetecknas av minskad konsumtion, återanvändning och ökad återvinning. EU pekar i sin handlingsplan för cirkulär ekonomi (2020) ut sju områden som centrala för omställningen. Förutom plast utgör textilier, förpackningar, och bygg- och anläggningsarbeten några av de utpekade områdena. Dessa är sektorer som är samhällsviktiga, har stor påverkan på miljö och klimat, och som använder plast i stor utsträckning.
STEPS, Sustainable Plastics and Transitions Pathways, kännetecknas av sin ämnesvetenskapliga bredd och att forskningen genomförs i nära samarbete med organisationer som representerar hela värdekedjan inom plast.
Läs mer om STEPS: www.steps-mistra.se