Projektet som helhet syftar till att utmana och utforska gängse uppfattningar om plast via en samlingsutställning, workshops, samtal och föreläsningar. Sammantaget syftar de olika aktiviteterna till att förmedla kunskap, underlätta samarbeten och presentera visionära och framåtsyftande perspektiv på plast. Med utgångspunkt i utställningen kommer projektet även att involvera studenter på Konstfack och Lunds universitet. Det representerar en unik möjlighet för formutövare och studenter att utbyta kunskap och samarbeta med forskare och industri.

Projektet visas genom en utställningen på Stockholm Furniture Fair i februari 2025 och flyttar därefter till Form/Design Center där den visas under våren 2025. Även andra platser kan bli aktuella.

Verken arbetas fram under hösten 2024 och tar avstamp i forskningsprogrammets STEPS forskning som leds av Lunds universitet. Projektet finansieras av Formas och genomförs i samarbete med forskare från STEPS, Form/Design Center, Konstfack, Furniture Fair och Formprocess.

 

deltagare plastic perspectives

Utvalda deltagare

  • Andréason & Leibel, designers Kristin Leibel och Kristian Andréason
  • Sogol Baghban, arkitekt MSA och universitetsadjunkt vid KTH
  • Melissa Ciardullo, interdisciplinär designer
  • Ebba Lindgren, designer/konstnär
  • Johan Löfgren, konstnär
  • Pontus Johansson, child culture designer MFA, adjunkt HDK-Valand, Göteborgs universitet
  • Gabriel Stuart, arkitekt och formgivare, SAR/MSA, BFA
  • The Ninevites Design Studio + Collaborative Platform, Nkuli Mlangeni-Berg, textildesigner

Medverkar gör även designer Kajsa Willner med ett sedan tidigare framtaget verk.

Bakgrund till projektet

En övergång till cirkulära ekonomiska modeller är helt avgörande för att vi ska klara 1,5 graders-målet, bromsa klimatförändringarna och frikoppla ekonomisk tillväxt från resursanvändning. Omställningen behövs för att säkerställa individers och samhällens överlevnad och kommer att kräva en transformativ och djupgående förändring på alla samhällsnivåer. I en cirkulär ekonomi är alla steg i värdekedjan hållbara, och systemet kännetecknas av minskad konsumtion, återanvändning och ökad återvinning. EU pekar i sin handlingsplan för cirkulär ekonomi (2020) ut sju områden som centrala för omställningen. Förutom plast utgör textilier, förpackningar, och bygg- och anläggningsarbeten några av de utpekade områdena. Dessa är sektorer som är samhällsviktiga, har stor påverkan på miljö och klimat, och som använder plast i stor utsträckning.  

STEPS, Sustainable Plastics and Transitions Pathways, kännetecknas av sin ämnesvetenskapliga bredd och att forskningen genomförs i nära samarbete med organisationer som representerar hela värdekedjan inom plast. 

Läs mer om STEPS: www.steps-mistra.se