Form/Design Center och Konsthantverkscentrum presenterar stolt Mörka vatten, en separatutställning av keramikern Karol Zarbock. Utställningen tar avstamp i den nordiska naturen, i skogens magi och hur människan använder den till reflektion och läkning. Med sina minutiöst skulpterade, naturalistiska verk av keramik, papper och metall bjuder Karol Zarbock in publiken till sin magiska bildvärld, ett eget universum av tillverkad, lockande natur.
”Skogen är och har alltid varit en förtrollad värld fylld av magi och övernaturliga väsen. Delvis skrämmande, delvis lockande har den fått oss människor att distansera oss från den samtidigt som vi söker oss till den för bot och läkning; förr genom rotdragning och magiska ritualer, idag genom mindfulness och skogsbad. Skogen följer naturens kretslopp och cykler. Kanske är tanken på våra liv och vår förestående död som en del av detta evighetsmaskineri tröstande och kan hela oss.” - Karol Zarbock
Tidigare präglades människan av naturen men idag är förhållandet det omvända. Skogens magiska väsen tynar bort i takt med vårt intrång i deras värld, distansen mellan oss ökar – innebär de övergrepp vi begår mystikens och magins fall? Eller kommer den ta sig nya uttryck i en cykel präglad av våra avtryck?
Om Karol Zarbock
Karol Zarbock är utbildad inom keramik på Östra Grevie folkhögskola och har en kandidatexamen i glas och keramik från Konstfack. Idag har han sin verksamhet i G-studion i Gustavsberg utanför Stockholm. Han har haft flera separatutställningar, nu senast på Kunsthall Grenland i Porsgrunn, Norge.
”Jag upplever leran som direkt, taktil och trollbindande och med tillräcklig kunskap om den kan den anta vilken form, färg och yta som helst. Jag har varit yrkesverksam keramiker sedan min kandidatexamen på Konstfack 2015 och jobbar framför allt med föreställande, skulpturala objekt med inspiration från natur, vardag och arkeologi och resor. De senaste åren har jag gått i gång lite extra på att imitera andra material och skapa naturtrogna verk, något jag tycker att leran är väl lämpad för. I min skapandeprocess använder jag mig av olika tekniker som tumning, ringling och kavling för att bygga en stomme att modellera vidare på och sedan målar jag nästan alltid mina skulpturer med engobe – en uppslammad, infärgad lera som bränns fast i godset. Jag jobbar med både lergods, stengods och porslin, beroende på vilken effekt jag vill åt och glaserar endast när det krävs, som på bruksgods, eller om jag tycker att det kan förstärka ett uttryck.” -Karol Zarbock
Utställningen är gjord i samarbete med Konsthantverkscentrum, en nationell yrkesorganisation för professionellt verksamma konsthantverkare i Sverige. Genom denna och tidigare samproducerade medlemsutställningar syftar samarbetet till att uppmärksamma konsthantverket som en egen konstnärlig disciplin, sprida kunskap om och stärka visningsmöjligheterna för konsthantverk i Skåne.