Fri entré

Stadstudio

→ Antal anställda: 10
→ Grundat: 2011
→ Kontor: Saltimporten på Nyhamnen

stadstudio.se
@stadstudio

Stadstudio
Hamnoasen

Beskriv ert kontor i korthet

Stadstudio grundades av Alexander Lenre Simittchiev 2011 och består idag av 10 arkitekter. Vi jobbar med arkitektur i alla skalor och skeden. Vi tror på en unik och platsanpassad arkitektur som förutsättning för ekologiskt och hållbart byggande. Vår arbetsmetod utgörs av en effektiv studiomodell som dagligen kvalitetssäkrar våra projekt. Vår ideologi bygger på att höja värdet på byggnader och stadsdelar som ska bidra till stadens framtida kulturarv. Vi jobbar främst som konsulter och jobbar för de flesta stora utvecklarna med storskaliga och intressanta projekt. Men för att lära oss mer om yrket och att bli bättre konsulter utvecklar vi bostäder i egen regi i den lilla skalan.

Varför har ni valt att bygga i egen regi?

Vi jobbar med något som vi kallar för Arkitektinitiativ som bottnar i att vi som arkitekter behöver ta ett större ansvar i branschen och blir mer samhällsbyggare än vad vi är idag. På så sätt kan vi stärka arkitektens roll. Målsättningen är att höja arkitekturen och stadsbyggnaden till nya nivåer. På så sätt kan vi även utveckla byggnadstekniken och införa en högre hantverksmässighet i byggandet. Egenregiprojekten stärker även vår kunskap när vi jobbar som konsulter, i traditionella projekt, eftersom vi får större förståelse för hela processen vad gäller ekonomi samt genomförande.

Hur brukar ni arbeta som kontor?

Vår process bygger på att alla kollegor, mer eller mindre, är delaktiga i alla projekt. Det ger oss, som ett litet kontor, en dynamik och effektivitet för att kunna ta oss an storskaliga och komplexa projekt.

Hur vill ni arbeta framöver? 

Vi brinner för både arkitektur och stadsbyggnad. Vår vision är att kunna utveckla stadsdelar I egen regi som vi kan genomföra tillsammans med flera aktörer.

Hur ser ni på arkitektens roll i byggprocessen i Sverige idag?

Arkitektrollen har försvagats sedan miljonprogrammet. Vi är övertygade att hela branschen skulle vinna på att vi tar ett större ansvar.

Hur skulle ni vilja se arkitektrollen utvecklas framöver? 

Vi arkitekter säljer timmar idag utan att ta några risker vilket inneburit att våra arvoden inte ökat nämnvärt de senaste 20 åren. Vi behöver komma ut ur vår komfortzon och ta ett större ansvar och risker. Dels för att uppnå en högre kvalitet, dels för att stärka vår ekonomi.

Vad tror ni om arkitektuppdraget som affärsmodell – behöver det utvecklas eller kompletteras?

Utveckling behövs ständigt.

Finns det något ni tror att staden kan göra annorlunda för att främja bättre byggprocesser?

Kommuner behöver uppmuntra till arkitektinitiativ genom markanvisningar, som kan leda till en givande kollegial dialog mellan praktiserande- och kommunarkitekter.

 

Hamnoasen

 Påbörjat: 2014

→ Byggstart: 2016

→ Inflyttning: 2017

→ Omfattning: Byggnadskostnad M kr, inkl moms och byggherrekostnad: ca 90Mkr, 2866 kvm

→ Team från Stadstudio: Alexander Lenre Simittchiev – ansvarig, Håkan Forss – ledande handläggare, Johan Ericsson- biträdande handläggare, Jarand Nå, Nils Baltazard, Ida Mared, Helene Puffet

→ Kompanjoner: Mårten Edstrand - Skyfast, Anders Carlsson - Malmöhus projekt

→ Konsulter i byggprocessen: flerbostadshus: Danewids, genom Johan Hellqvist ⁄ parhus: Björn P. Byggkonsult, genom Björn Persson ⁄ Brand: WSP genom Björn Yndemark VVS 1: Instacon AB, Christer Nilsson ⁄ VVS 2: Sjöholms Vvs-byrå ⁄ El: Tekniska Byrån, Vetlanda

_____________

Hur inleddes projektet?

Vi fick en markanvisning 2014 av kommunen som ingen annan ville utveckla, trots centralt och havsnära läge. Landskrona hade då ett dåligt rykte och ansågs vara en svag marknad. Vi såg en annan potential och lyckades genomföra projektet som tillträddes 2017.

Hur strukturerade ni processen?

Det fanns en detaljplan, så vi inledde en nära och mycket givande dialog med stadsbyggnadskontoret. Vi arbetade fram ett förslag med starkt samband till Landskronitisk karaktär. I nästa skede tog vi in några kompanjoner som hjälpte oss att genomföra projektet. Försäljningen gick bra trots “svag” marknad.

Vi har kontrollerat processen från början till slut och bevakat projektets kvaliteter både genom projektering samt I byggprocessen

Hur har processen skilt sig från processen i ett konventionellt uppdrag? 

Vi har kontrollerat processen från början till slut och bevakat projektets kvaliteter både genom projektering samt i byggprocessen. Samarbetet med entreprenören var mycket givande då vi var mycket inkluderande vilket gav en ömsesidig förståelse för processen.

Hur strukturerades projektet finansiellt?

Egenregiprojekt är kostnadskrävande i tidiga skeden i form av att man lägger ner mycket egentid. När vi kom så långt att vi sålt 70% av bostäderna fick vi kreditiv av banken och kunde ta betalt för våra timmar och handla upp en entreprenör.

Hur byggde ni upp ert team, och förändrades det under arbetets gång?

Vårt team inkluderade hela kontoret, mer eller mindre och i olika skeden. Projektet spred mycket arbetsglädje till hela kontoret.

Hur upplevde ni i det här projektet riskerna som kom av en annorlunda byggprocess ?

Är man riskbenägen och tror på projektet blir risken en sporre och inte en oro.

På vilka sätt möjliggjorde den annorlunda processen en annan arkitektur?

I och med att vi kunde styra detaljer och byggmetoder kunde vi uppnå en hög kvalitet utan att den blev dyrare än i andra projekt.

Var har ni upplevt friktion när ni frångått en vanlig process?

Tvärtom innebär denna process mindre friktion.

Fanns något i styrdokumenten – eller samarbetet med staden/kommunen – som var särskilt utmanande eller tacksamt?

Dialogen blir mycket mer stimulerande när man diskuterar kollegialt.

Kivikhusen

→ Påbörjat: 2018

→ Byggstart: Hösten 2022

→ Inflytt: Sommar 2023

→ Omfattning: ca 150 miljoner inkl moms, ca 3800 m2 BTA

 Team från Stadstudio: Alexander Lenre Simittchiev - uppdragsansvarig, Jarand Nå - handläggare arkitekt, Håkan Forss - rådgivande arkitekt

→ Medverkande: Ida Mared, Helene Puffet, Elin Karlsson, Sarah Litwin, Olof Nilsson

 Konsulter i byggprocessen: Stefan Klemt - projektledning, Landskapsguppen - mark/landskap , Bengt Sjöberg/Casper Bokelund - konstruktörer, Sweco - installatörer

 Annan experthjälp: Sätoftagruppen - entreprenör för projektet, Vici - jurister

_____________

Hur inleddes projektet?

Vi vann en markanvisningstävling 2018 i Simrishamns kommun.

Hur strukturerade ni processen?

Marken var inte planerad, så vi fick inleda med en detaljplaneprocess. Detta var ett ganska omfattande, men intressant skede då marken var mycket känslig med ovanliga grundläggningsförhållanden. Vi fick förmånen att själv tillverka detaljplanen i samverkan med kommunen, vilket var mycket lärorikt och utvecklande.  Alla processer fick ske samtidigt: plan, marknad och framförallt detaljprojektering.

Som utvecklare tar man helt andra risker jämfört med traditionellt arkitektarbete. Man måste kunna jobba med ett bredare register vilket är komplext men stimulerande

Hur har processen skilt sig från processen i ett konventionellt uppdrag?

Parallellt med planprocessen arbetade vi med att utveckla husen genom att utforska material, detaljer, teknik mm. På det sättet kunde vi skräddarsy detaljplanen till produkten.

Hur strukturerades projektet finansiellt?

Vi fick starta ett utvecklingsbolag som äger projektet som är dotterbolag Stadstudio. För att finansiera alla byggherrekostnader har Stadstudio behövt låna ut kapital till utvecklingsbolaget. I övrigt bygger projektet på självfinansiering genom att konsumenterna köper huset med två kontrakt, som är bundna till varandra: en husentreprenad av en byggare samt ett tomtköp av utvecklingsbolaget.

Hur byggde ni upp ert team, och förändrades det under arbetets gång?

I princip har hela kontoret varit involverade mer eller mindre. Det har varit en dynamisk process där alla kunnat bidra.

Hur upplevde ni i det här projektet riskerna som kom av en annorlunda byggprocess?

Som utvecklare tar man helt andra risker jämfört med traditionellt arkitektarbete. Man måste kunna jobba med ett bredare register vilket är komplext men stimulerande. Man lär sig samarbeta med myndigheter, entreprenörer och konsulter på ett nytt sätt.

På vilka sätt möjliggjorde den annorlunda processen en annan arkitektur?

Processen blir mer forskningsbaserad vilket kan lyfta det rumsliga och hantverksmässiga till nya nivåer. Det har varit mycket givande att ha en omfattande dialog med våra engagerade och kunniga entreprenörer.

Var har ni upplevt friktion när ni frångått en vanlig process?

Nej, snarare tvärtom. Framförallt i relation till stadsbyggnadskontoret där vi haft många givande kollegiala diskussioner.

Fanns något i styrdokumenten – eller samarbetet med staden/kommunen – som var särskilt utmanande eller tacksamt?

Komplicerad geologi