Som flera andra miljonprogramsområden som byggdes under 1960- och 1970-talen, står många hyresrätter i Gottsunda inför behov av renovering de närmaste årtiondena. Inom ramen för Vinnova-projektet Delad bostad – hem för fler, där Uppsala kommun och KTH är två av sex projektpartners, har arkitekturstudenter fått uppdraget att inventera befintliga hyresfastigheter som står inför renovering och se hur de bättre kan anpassas för att möta dagens bostadsbehov.  Studenterna har bland annat inspirerat Uppsalahem med nya perspektiv som främjar socialt hållbar utveckling i området.

Frågeställningen som studenterna, från olika delar av världen, utgick ifrån var: ”Hur kan man främja ökad delning och gemenskap inom och runt bostäderna?” Målet var att hitta sätt där de befintliga hyreshusen skulle kunna utnyttjas bättre och hur ökat delande skulle kunna ge positiva effekter för människor, som till exempel minskad utsatthet, ensamhet och trångboddhet. Och för samhället, till exempel att utveckla nya verktyg och metoder för att motverka bostadsbrist, upplevd ofrivillig ensamhet och minskat klimatavtryck.

– Idéerna är inte bara teoretiska. De är konkreta förslag som vi hoppas ska inspirera fastighetsägare till att anpassa befintliga bostadshus som byggdes utifrån dåtidens hushållsstrukturer, till att möta dagens bostadsbehov samt öka gemenskap och sammanhållning i ett bostadsområde.  För att dela dessa visioner med alla som vill ha en inblick i de innovativa och framtidsinriktade idéer som studenterna skapat, har vi gjort en utställning i Uppsalarummet i Stadshuset, säger Elin Blume, strategisk samhällsplanerare, Uppsala kommun.

Studenternas idéer handlar bland annat om att mindre ingrepp i lägenheter kan möjliggöra större eller mindre lägenheter beroende på hyresgästernas behov, system för att kunna byta bostad i en fastighet när livssituationen ändras för att minska trångboddhet, att dela ytor i hemmet med andra och om att omvandla otrygga bottenvåningar som idag är slutna eller används som förråd till mötesplatser i entréer eller något mer meningsfullt som exempelvis växthus. Idéer som bland annat skulle kunna bidra till ökad social hållbarhet i området.

Erik Stenberg, lektor i arkitektur vid KTH och handledare för projektet, förklarar hur det adderar kvaliteter utanför de traditionella ramarna för stadsplaneringen som var rådande när Gottsunda planerades. Dåtidens planeringsideal med ABC-begreppet – Arbete, Bostad & Centrum – fokuserade på samlad bebyggelse där folk inom korta avstånd ska kunna bo, arbeta och ha tillgång till offentlig och kommersiell service.

– ABC-begreppet möter dock inte på egen hand de utmaningar som vi står inför idag när det gäller hållbart samhällsbyggande – ekologiskt, ekonomiskt och socialt. I det här projektet har studenterna därför även fått arbeta med det så kallade DEF-begreppet – ”Diverse, Equal & Fair” – både när det gäller hållbar ombyggnation och nybyggnation, säger Erik Stenberg.

Som största hyresvärd i Gottsunda ser Uppsalahem fram emot en fortsatt nära samverkan inom kommunkoncernen när det gäller hållbar utveckling i området.

– Vi tittar på hur vi kan renovera med hållbarhet i fokus. I det arbetet är det viktigt att vi är i samklang med samtiden och blickar på framtidens behov där detta samarbete är en del i att inspireras och utveckla. Vi hoppas att vårt arbete, inte minst genom fortsatt samverkan med kommunen och andra aktörer som verkar i Gottsunda, blir en förebild för resten av landet, säger Lars Gustafsson, som är projektchef på Uppsalahem för renoveringen av bolagets hyresrättsbestånd i Gottsunda.

Seminarium

Tid: måndag 23 oktober 2023, kl. 09.00.
Plats: Fullmäktigesalen, Stadshuset, Stadshusvägen 2.
Deltagare: Erik Stenberg, KTH, Lars Gustafsson, Uppsalahem, och Elin Blume, Uppsala kommun.

Utställning

Utställning med ett urval av arkitekturstudenternas arbeten visas upp i Uppsalarummet, Stadshuset, Stadshusvägen 2, mellan 23 oktober och 10 november 2023. Textmaterialet i utställningen är på engelska.

Projektpartners

Projektet har genomförts inom ramen för det Vinnova-finansierade projektet Delad bostad – hem för fler, där Uppsala kommun och KTH deltar tillsammans med Ett Tak, Hela staden, White arkitekter och Lunds universitet.