Sveriges lantbruksuniversitet SLU, Form/Design Center och Stiftelsen Botildenborg skapar ett projekt där boende i Rosengård ska få odla egen mat i tomma källarlokaler.
– Det finns outnyttjade källarlokaler i Sverige bl.a i miljonprogramsområdena. Samtidigt har vi behov av att utveckla nya sätt att producera mat på för att bidra till egenförsörjning och beredskap, säger projektledare Nina Vogel på Sveriges lantbruksuniversitet.
Projektet Från Källare till Kök – växande framtidsvisioner för miljonprogramsområden är en pilotsatsning där boende ska bjudas in för att kunna lära sig att odla inomhus, en kunskap som de kan ta med hem eller fortsätta att göra i källarlokalen.
– Det går att både odla micro-grönt, sallad, svamp och grönsaker som pak choi inomhus. De boende kommer att få testa olika typer av odlingssätt och grödor, säger Lena Friblick från Stiftelsen Botildenborg.
Visioner för framtiden
I projektet kommer boende i området att visionera kring hur den gemensamma livsmiljön kan utvecklas. Både kring hur man kan använda outnyttjade källarlokaler men även ytorna mellan husen.
– Vi kommer att genomföra samtal och workshops med spekulativ design som metod. Resultatet ska gestaltas i en utställning som alla kan ta del av på Form/Design Center efter sommaren, säger Johanna Sjögren Duthy från Form/Design Center.
Bakgrund utlysningen
Projektet ”Från Källare till Kök – växande framtidsvisioner för miljonprogramsområden” pågår fram till 31 sep 2025 och är en del av ShiftSweden som är ett innovationsprogram inom Impact Innovation, Sveriges innovationssatsning för 2030-talet, ett initiativ av Energimyndigheten, Formas och Vinnova.
Kontakt
Nina Vogel – Sveriges lantbruksuniversitet SLU
nina.vogel@slu.se
072–704 40 64
Lena Friblick – Stiftelsen Botildenborg
lena.friblick@botildenborg.se
0709–850 665
Johanna Sjögren Duthy – Form/Design Center
johanna.sjogren,duthy@formdesigncenter.com
072–601 68 36
Social Innovation Living Lab
Organisationen och mötesplatsen Botildenborg har tillsammans med Form/Design Center, Malmö universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, LUCSUS vid Lunds universitet, Region Skåne och Malmö stad startat Social Innovation Living Lab (SOIL) – ett projekt med syftet att öka forskning och kunskap kring de sociala innovationer som genomförs på gården.
Läs mer