Ett samtal om Sigurd Lewerentz, en av 1900-talets mest inflytelserika arkitekter. Vad kan vi lära av hans liv och ikoniska verk? Kvällen fokuserar lite extra på Lewerentz sista verk – blomsterkiosken på Östra kyrkogården. Byggnaden är hans mest avskalade och extrema. Uppmärksammad över hela världen och uppförd när Lewerentz var över åttio år gammal. Under kvällen utforskar vi hur byggnaden nyttjas idag och om den skulle kunna återställas och återfå rollen som entrébyggnad till Östra Kyrkogården.
Medverkande
- Max Ahrent, från Arkdes som varit assisterande intendent för utställningen: Sigurd Lewerentz: Dödens och livets arkitekt.
- Lena Winbladh, arkitekt och fastighetschef i Svenska kyrkan Malmö, ansvarar för vård, underhåll och fastighetsutveckling av pastoratets byggnader.
- Stefan Andersson, arkitekt Andersson Eliasson Werger arkitekter, som på uppdrag av Skönhetsrådet i Malmö och Sveriges Arkitekter Skåne arbetar med att dokumentera Blomsterkiosken och lyfta fram dess värden.
Om Sigurd Lewerentz
Sigurd Lewerentz (1885–1975) var en svensk arkitekt och en av 1900-talets mest inflytelserika gestalter inom modern arkitektur. Han är känd för sitt kompromisslösa formspråk, sin känsla för material och sin innovativa användning av tegel och betong.
Lewerentz var en av huvudarkitekterna bakom Skogskyrkogården i Stockholm (tillsammans med Gunnar Asplund), ett av världens mest betydelsefulla begravningslandskap och idag ett UNESCO-världsarv. Bland hans mest ikoniska verk finns S:t Petri kyrka i Klippan och Markuskyrkan i Stockholm – båda exempel på hans expressiva och råa tegelarkitektur.
Hans sista verk, en liten men uppmärksammad blomsterkiosk vid Östra kyrkogården i Malmö, anses vara ett av hans mest extrema och avskalade byggnader, uppförd när han var över 80 år gammal. Lewerentz arbete har haft ett stort inflytande på efterföljande generationer av arkitekter och fortsätter att inspirera än idag.