Fri entré

Förstberg Ling

→ Antal anställda: 3
→ Grundat: 2015
→ Kontor: Regementsgatan 20, Malmö

forstbergling.com
@forstberg_ling

Förstberg Ling

Beskriv ert kontor i korthet

Vi är ett arkitektkontor som grundades i Malmö 2015 av Björn Förstberg och Mikael Ling. Alla projekt, både mindre och större, är formgivna ur ett på samma gång tekniskt och estetiskt perspektiv där resultatet ofta hamnar i gränslandet mellan det självklara och det överraskande.

Varför har ni valt att bygga i egen regi? 

Vi har sedan starten arbetat aktivt med att skapa våra egna projekt snarare än att vänta på att de kommer till oss. Att bygga i egen regi är ett sätt att kunna styra processen själva och jobba efter egna tankar om utformning och framförallt kvalitet.

Hur brukar ni arbeta som kontor? 

Våra projekt växer fram parallellt i detaljer och övergripande uttryck. Vi vill att varje projekt ska kännas som en väl sammanhållen helhet, där varje del känns självklar.

Hur vill ni arbeta framöver?  

Vi arbetar gärna med fler projekt i egen regi, men inte uteslutande. Det är bra med en balans för att få en jämnare ekonomi.

Hur ser ni på arkitektens roll i byggprocessen i Sverige idag? 

Vi ser alltför många arkitekter som har blivit reducerade till en mindre roll där man är en av många konsulter istället för att verka på en övergripande nivå.

Hur skulle ni vilja se arkitektrollen utvecklas framöver?

Vi tror att många arkitekter skulle kunna lära sig mycket av att driva projekt själva. Det ger en annan insikt i hela byggprocessen och hjälper till att stärka rollen, även i andra projekt. Vi tror att det är viktigt att beställaren känner att arkitekten kan ta ansvar för såväl utformning som hela projektets budget och kvalitet.

Vad tror ni om arkitektuppdraget som affärsmodell – behöver det utvecklas eller kompletteras? 

Vi tror att en mer övergripande samordnande roll behöver återinföras för att kunna se till att alla konsulter jobbar mot en större helhet.

Finns det något ni tror att staden kan göra annorlunda  för att främja bättre byggprocesser?

Vi tror att det blir intressantare arkitektur om man gör det möjligt för mindre byggherrar att spela på samma villkor som de stora. Det behöver ställas tydligare krav på kvalitet.

Finns det fler frågor vi borde ha ställt – någon viktig erfarenhet som vi missat?

Vi tror att den största anledningen till att mycket som byggs idag inte håller måttet är att de flesta byggherrar är mycket mer intresserade av sitt eget resultat och inte så mycket av vad de producerar för hus. Marknaden efterfrågar inte heller kvalitet utan har vant sig vid hur nyproduktion ser ut idag.

”Att bygga i egen regi är ett sätt att kunna styra processen själva och jobba efter egna tankar om utformning och framförallt kvalitet”

FL057_Twelve Houses

→ Påbörjat: 2019

→ Byggstart: mars 2021

→ Inflytt: feb/mars 2022

→ Omfattning (i SEK och M2): 90 M Sek, 2190 m2 BTA

→ Team från Förstberg Ling: Björn Förstberg, Mikael Ling

→ Konsulter i byggprocessen: RSA - el, Rejlers - rör, Structor + Kvarteret K - K, Woodcon - KL-trä, P&B - brand

_____________

Hur inleddes projektet? 

Vi hade varit intresserade av tomten länge och när det väl blev en öppen markanvisning så skickade vi in ett anbud.

Hur strukturerade ni processen?

Vi jobbade fram ett ganska detaljerat underlag som vi gjorde inledande kalkyler på innan vi tog in konsulter och entreprenörer. Vi jobbade tidigt med att att skapa en intressentlista för att kunna genomföra en snabb försäljning när vi väl var redo för det.

Under hösten 2020 tog vi fram bygghandlingar och började handla upp entreprenörer samtidigt som vi sökte bygglov. Mars 2021 var det byggstart.

Hur har processen skilt sig från processen i ett konventionellt uppdrag?  

Den stora skillnaden är att vi inte har behövt vänta in en beställare utan kunnat jobba vidare och mer detaljerat tidigare i projektet. Många andra projekt känns lidande av en strikt uppdelning i olika faser, vi identifierar och löser gärna problem tidigt i skissen.

Hur strukturerades projektet finansiellt?

Projektkostnaden finansierades till 70% av byggkreditiv med säkerhet från Boverkets kreditgaranti. Resterande kostnad utgjordes till stor del av tomtpriset, och med hjälp av vi kunde upplåta marken med tomträtt under större delen av byggtiden så lyckades vi på så sätt skjuta fram de kostnaderna. Den inledande projekteringen finansierades med egen kassa och privata lån.

Hur byggde ni upp ert team, och förändrades det under arbetets gång? 

Det var samma team under hela projektet, men arbetsuppgifterna förändrades löpande under projektet.

Hur upplevde ni i det här projektet riskerna som kom av en annorlunda byggprocess? 

Med större ansvar ökar givetvis riskerna men samtidigt ger det oss möjlighet att ta beslut med insikt om hur det påverkar slutresultatet.

”Det här sättet att jobba liknar väldigt mycket hur vi brukar jobba i mindre projekt med privata beställare. Där är det självklart att arkitekten tar ett helhetsansvar”

På vilka sätt möjliggjorde den annorlunda processen en annan arkitektur? 

Vi hade möjlighet att ta eget ansvar för utformningen och flera av lösningarna. Genom att prioritera kvalitet så kunde vi få ett bättre och mer sammanhållen arkitektur.

Var har ni upplevt friktion när ni frångått en vanlig process?

Det här sättet att jobba liknar väldigt mycket hur vi brukar jobba i mindre projekt med privata beställare. Där är det självklart att arkitekten tar ett helhetsansvar.

Finns det något ni önskar att ni hade vetat innan projektet inleddes? 

Vi önskar att vi hade haft större erfarenhet i både kalkyl och avtalsprocess. Det är väldigt viktigt att få med allting i avtal och skriftliga överenskommelser.

Fanns något i styrdokumenten – eller samarbetet med staden/kommunen – som var särskilt utmanande eller tacksamt? 

En utmaning med exempelvis detaljplanen är att de är utformade för att höja en lägstanivå, inte för att främja en högre ambitionsnivå. Det gör det ibland onödigt krångligt att få igenom bygglov eller som i vårt projekt där vi var tvungna att jobba med 12 separata fastigheter och allt vad det innebar i administration och kostnader.