Motivering

"Skaparkollektivet Forma visar hur hantverk och skapande kan verka som en förenande kraft för ett mer inkluderande samhälle. Med ett generöst anslag bjuder de in till medverkan och skapar storskaliga kollektiva verk som berör. Vi hoppas verksamheten hittar former för fortsatt arbete och utveckling: Skaparkollektivet Forma behövs!”

Om Skaparkollektivet Forma Skaparkollektivet Formas konstverk 17 000 visas i hallen på Form/Design och består av 17 000 unika små konstverk monterade i träramar. Denna siffra figurerade i media som en beräkning på hur många människor som skulle komma att utvisas från Sverige till AfghanistanCenterForma är ett multikulturellt skaparkollektiv baserat på övertygelsen om hur hantverk och skapande kan tjäna en viktig roll i ett mer inkluderande och livsbejakande samhälle. Forma har sin bas på Stenkrossen i Lund, men flera projekt görs på andra platser i Sverige.

Om Årets Formbärare

Den 6 oktober varje år kl. 18.45 koras Formbärare över hela landet. Det är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Utnämningen sker i samband med Svensk Forms födelsedag. Svenska Slöjdföreningen, som föreningen hette då, bildades den 6 oktober 1845.