Verken spänner från klassiskt hantverk och slöjd där teknisk skicklighet och föremålens egna inneboende kvaliteter premierats till nyskapande form och teknik där både berättelser och omsorg om detaljer lyfts fram.

Ansökan att delta i utställningen har varit öppen för alla som arbetar med handgjort skapande i eget namn, själv eller tillsammans med andra. Kravet har också varit att de sökande ska ha en koppling till Skåne.

Nära 250 bidrag kom in och juryn bestående av Anne Elmdahl, Matti Klenell och Agneta Linton valde under intensiva mötesdagar i Malmö ut 29 verk som får representera bredden hos utövarna i regionen.

Läs alla motiveringar här: Utvalt katalog 2018

Stipendier

Utvalt i Skåne 2018 delar ut tre stipendier á 30 000 kr. Alla som deltar med verk i utställningen är nominerade. Bakom de tre stipendierna står Malmö Industriförening, Skånes Hemslöjdsförbund och String Furniture.

Skånes Hemslöjdsförbunds stipendium tilldelas verket GuLiLo
Stipendiet delas ut till Gunnel Lindahl, Liga Lagzdina och Lone Bach Borius och verket GuLiLo; för deras visionära arbete med textilt återbruk, genom att lyfta fram omoderna textilier till en ny användning, ge dem ett nytt värde och göra dem visuellt intressanta igen. Samt inte minst, för deras arbete med att sprida detta nytänkande till ungdomar.

Malmö Industriförenings stipendium tilldelas verket Arvskniven
Stipendiet delas ut till Kristofer Åberg och verket Arvskniven; för ett välgjort arbete i en svår teknik och för att uppmuntra hans arbete med att hålla kunskaperna om damasksmide levande. Kniven är ergonomiskt väl utformad och har en enkel och tydlig formgivning, hållbarhetsperspektivet är starkt närvarande då bland annat närhetsprincipen påverkat materialvalet.

String Furnitures stipendium tilldelas verket MarmorUll
Stipendiet tilldelas Tomas Auran och Karin Auran Frankenstein och verket MarmorUll; för ett intressant materialutvecklings projekt som är både funktionellt och variationsrikt. För användningen av ull, som skulle kastats och ge den en ny estetik och ett nytt användningsområden. Samt för att uppmuntra till fortsatt forskning i den utvecklingspotential som både materialet och tekniken innehåller.

 

Utvalt är ett samarbete mellan Form/Design Center, Konsthantverkscentrum och Skånes Hemslöjdsförbund med syfte att stimulera utvecklingen inom området i Skåne, öka kunskap, uppmärksamhet och stärka intresset för konsthantverk, slöjd och form idag.