This text has not been translated into English yet

För att motverka den accelererande segregationen i Danmark infördes 2018 en samling nya lagar med namn ”Ghettopakken” –I dag klassas tolv områden som “parallelsamfund” och den politiska ambitionen är att dessa inte ska finnas kvar år 2030. Om ett område inte ”förbättras” inom avsatt tid ska det ”avvecklas” det vill säga privatiseras eller rivas. En strategi som båda innebär att boende tvångsförflyttas och en stor mängd hyreshus har de senaste åren rivits över hela Danmark.

Trots omfattande kritik från såväl de boende som FN:s råd för mänskliga rättigheter och Amnesty som menar att lagen är diskriminerande, vill såväl svenska regeringen som oppositionen kopiera delar av de danska metoderna till Sverige.

Hur ser arkitekturdebatten ut kring åtgärderna och vilka lärdomar och erfarenheter finns det att hämta? På vilket sätt kan arkitekter och planerares expertis och kunskap stötta och vilka perspektiv är viktiga att ha?

Följ med på en tur över sundet för att besöka drabbade bostadsområden; Lundtoftegade, Taastrupgaard, Mjølnerparken och lyssna till perspektiv från såväl de boende, arkitekterna och forskarna. Fokus på turen är hur kan vi som samhällsbyggare rusta och engagera oss och för att bidra till ett bättre och mer rättvist samhälle.

Studiebesöket är en del av utställningen “The great repair moves north” och görs tillsammans med Danish Royal Acadamy och Sveriges Arkitekter Skåne.  

Program

14.30–15.15    
Bussresa från Malmö C till Köpenhamn (samlingplats meddelas inom kort)  
Introduktion av Angelica Åkerman och Helen Runting. 

15.15–15.25    
Upphämtningsplats i Örestad Station, DK

15.25–15.40
Buss till Taastrup

15.40–16.20
Besök Taastrup, Guidad visning av arkitekten Gitte Juul, ger en bakgrund och introduktion till bostadsområdet och områdets utveckling.

16.20–16.40
Buss till Mjölnaeparken.

16.40–17.40
Mjölnaeparken och Lundtoftegade gård.  En guidad visning och promenad tillsammans med Marie Finsten och Carl Hausgaard.

17.40–18.00
Buss till Royal Danish Acadamy.

18.00–18.30
Samling på Royal Danish Acadamy. Smörgås och dryck serveras.

18.30–19.30
Introduktion: Beata Hemer, arkitekt. Morten Birk Jörgensen, Arkitekt. 
Panelsamtal med Heidi Svenningsen Kajita, Marie Finsten och Gitte Juul  och Helen Runtig, moderator 

19.30–20.00
Diskussion och frågor.  

20.15–21.00   
Hemresa

21.00
Ankomst Malmö C.  

Registrera dig här

Om medverkande

Morten Birk Jörgensen (Royal Danish Academy)

Arkitekt, arkitekturkritiker, redaktör, kulturarvsproffs och en murspisentusiast. Medgrundare av den experimentella plattformen Jävla kritiker! / Damn critics!, medgrundare och chefredaktör för Magasin for Bygningskunst og Kultur och fullvärdig medlem av International Committee of Architectural Critics, CICA. Kvällens värd.

Beata Hermer (Royal Danish Academy)

Beata Hemer is a trained architect, Teaching Assistant Professor and program responsible for the MA-programme Political Architecture:Critical Sustainability at the Royal Danish Academy. Her practice outside academia is rooted in self-organized building projects, community archiving and mapping practices. In 2020 she initiated, together with anthropologist Marie Northrup, the tentative archive project Almen Arkiv.

Helen Runtig (Secreretary International)

Är en av grundarna och delägarna i det Stockholmsbaserade arkitektkontoret Secretary, som utforskar arkitekturens förmåga att möjliggöra ett värdigt liv för hela befolkningen. Secretary har nyligen publicerat sin första bok, ”14,495 Flats”, och samordnar och deltar i ett antal praktikbaserade, gemensamma forskningsprojekt som behandlar bostäder, adaptiv återanvändning och interiörens framtid.

Gitte Juul

Arkitekt MAA, PhD och utexaminerades från Kungliga danska konstakademins arkitektskola 1995. Hon arbetar med arkitektur och konstnärliga processer i långsiktiga och mångsidiga samarbeten som utforskar sambanden mellan aktivism och lokala, kommunala och administrativa system. Gitte undersöker vad det innebär att förstå tillväxt som en social, etisk och estetisk tillväxtkraft utan ett fördefinierat, vinstinriktat syfte. Detta förhållningssätt till arkitektyrket återspeglas bland annat i projekten SOUP - sol over Urbanplanen, 2007-2008, Tingstedet i Taastrupgaard, 2021-, och i den praktikbaserade doktorsavhandlingen Building Relational Spaces, 2021. Gitte undervisar även sedan 2019 på Kungliga danska arkitekturakademin

Heidi Svenningsen Kajita  

Arkitekturforskare som arbetar för social förändring i vardagliga utrymmen. Med fokus på välfärdsstatens bostadsområdens historia och omvandling handlar hennes forskning om användarnas vardagspraktik, normativa ramverk för den byggda miljön och arkitektoniskt pappersarbete. 

Om School of Repair

I anslutning till utställningen The Great Repair Moves North anordnas flera tillfällen för School of Repair. Under hösten får deltagare möjligheten att delta vid workshops, föreläsning och studieresor som rör flera av projekten från utställningen. Utställningen The Great Repair Moves North belyser exploateringen av resurser och människor inom byggbranschen undergräver arkitekturens integritet. För att främja arkitekturen som disciplin och utnyttja dess potential som en reparativ kraft förespråkar utställningen ett nytt arkitektoniskt etos centrerad kring reparation.

Läs mer om utställningen