En intressant trend för 2019 är att flera böcker har egenskaper som inte går att översätta till det digitala. De är verkligen skapade för att vara fysiska objekt. Det blir extra tydligt om man ser till samtliga, cirka 300, ansökningar som kom in till tävlingen. Här finns flera exempel på avancerade bildtryck på klot och användning av relieflack på omslagen. Många böcker innehöll vikta affischer och andra lösa bilagor. En del dolde även små hemligheter som krävde ansträngning att upptäcka. Färgen orange – och andra starka färger som rosa och gult – sticker också ut i urvalet. Det står i kontrast till 2018 års bidrag där mer återhållsamma färgskalor dominerade. Orange är en signalfärg som brukar användas för att påkalla uppmärksamhet och uppmana till handling. Det verkar som att förra årets bokutformning, omedvetet eller inte, speglar den allmänna känslan av kris i samhället.

Prisutdelningen från Konstfack

Se inspelningen från Konstfack den 1 oktober 2020 från prisutdelning av Svensk Bokkonst 2019 här ››

Jury

Björn Anderson – boktryckare, Emanuel Cederqvist – fotograf, Jonas Ellerström – förläggare, Martin Högström – författare, Roger Johansson – bokbindare, Sofia Scheutz – grafisk formgivare, Ylva Sommerland – verksamhetsansvarig Svensk Bokkonst, Helena Willis – illustratör.

Svensk Bokkonst 2020

Prisutdelning av Svensk Bokkonst 2020 planeras att hållas torsdagen den 21 oktober 2021.  

Svensk Bokkonst grundades år 1933 och är idag en ideell förening som ska stimulera och inspirera bokbranschen till ökad kvalitet inom produktionen av böcker. För att fullfölja denna ambition utser man årligen 25 föredömligt producerade böcker och pekar därmed på goda förebilder.