This page will not be translated

Cross Innovation Lab: Materials & Industries

Under 2024-2025 genomförs What Matter_s 3.0 som är ett utvecklingsprojekt där kreatörer sammanförs med industriaktörer inom tillverkning för att samarbeta interdisciplinärt inom temat ”Material och tillverkningsindustri”. What Matter_s 3.0 genomförs inom ramen för projektet Cross Innovation Southern Sweden som finansieras av Europeiska Regionala Utvecklingsfonden, Region Skånes kulturförvaltning och Region Blekinge.

Syfte

Världen står inför stora utmaningar och vi måste snabbt och effektivt anpassa oss när världen förändras i allt snabbare takt. Alla delar av samhället måste samarbeta för att hitta lösningar. Den kulturella och kreativa sektorn spelar en avgörande roll i detta arbete. Cross Innovation Laboratories, ofta kallade Innovation Labs, är specialiserade utrymmen eller initiativ, utformade för att främja samarbete och innovation över sektorsgränserna. I dessa laboratorier samlas yrkesverksamma, experter och intressenter från olika branscher och discipliner för att tillsammans arbeta med att lösa komplexa problem, generera nya idéer och utveckla innovativa lösningar.

Nu söker Region Skånes Kulturförvaltning och Form/Design Center kreatörer, verksamma i Skåne och Blekinge, som brinner för samskapande och hållbarhet för att skapa en tredje upplaga av What Matter_s.

Syftet är att:

  • Påvisa innovationskraften hos tvärdisciplinära samarbeten
  • Få fler att förstå värdet av designprocessen
  • Möjliggöra långsiktig samverkan för hållbar utveckling

Målet är att:

  • Gemensamt ta fram prototyper på nya produkter, processer och/eller tjänster
  • Tillsammans skapa förutsättningar för att de ska nå en marknad
  • Skapa nya affärsrelationer över olika sektorer

I What Matter_s 3.0 krokar Form/Design Center och Region Skånes kulturförvaltning arm med IUC Syd (industriellt utvecklingscentrum) för att etablera kontakt mellan kreatörer och industriaktörer inom tillverkningssektorn. Tillsammans jobbar vi mot att hitta behov och nya möjligheter för samverkan.

BAKGRUND What Matter_s

What Matter_s är en plattform initierad av Form/Design Center som sammanför formgivare och aktörer från andra branscher för att skapa nya material, innovativa koncept och affärsmöjligheter baserade på hållbar utveckling. Projekten inom What Matter_s har rönt stor uppmärksamhet både nationellt och internationellt och visar på potentialen hos interdisciplinära samarbeten. Genom What Matter_s har unika samarbeten skapats där forskare bidragit med kunskap om kemi, beteende och egenskaper hos olika material medan formgivare har tillfört kreativt utforskande med ett öga för produktmöjligheter. Produktionsprocesser har utvecklats tack vare designers nytänkande kring cirkularitet, upcycling och avfallshantering.

Cross Innovation Southern Sweden

Cross Innovation Southern Sweden är ett projekt som Region Skånes Kulturförvaltning och Region Blekinge driver med finansiering från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden. Det övergripande syftet med projektet är att öka takten mot en grön omställning och höja innovationsförmågan hos små och medelstora företag. De kulturella och kreativa branschernas säregna expertis kring allt från material och konstruktion till berättarteknik och förmedlingsestetik är en alltför ofta förbisedd resurs som projektet vill ta tillvara på. Vi menar att hållbar innovation endast kan uppstå i ett samskapande och en systemisk ingång.

UPPDRAGET

Genom en open call-process kommer upp till 12 kreatörer att väljas ut för att medverka i projektet, som består av två delar om 2 respektive 8 månader. I Steg 1 (nov – dec 2024) faciliteras möten och workshops mellan kreatörer och industriaktörer, med utgångspunkt i behovsanalys och idégenerering. Steg 2 (jan – aug 2025) väljs ett antal av kreatörerna från steg 1 ut för att ingå fördjupade samarbeten industriaktörerna under en längre tid.

Steg 1

Du som designer/arkitekt/formutövare kan delta som betald expert i vårt Innovation Lab: Materials & Industries. Tillsammans med industrisektorn dyker vi ner i specifika hållbarhetsutmaningar som ofta härrör från klimatförändringar. Labbet pågår under november och december 2024 och kommer att innefatta en studieresa, en workshop samt en slutpresentation. Kreatörer och industriaktörer kommer gemensamt att utforska och identifiera behov, utmaningar och möjligheter till utveckling kopplat till industriaktörernas verksamheter. Insikter och inriktningar formulerade i Steg 1 ligger sedan till grund för fördjupade samarbeten mellan ett urval av kreatörer och industriaktörer i Steg 2.

Förväntad tidsåtgång Steg 1: totalt ca 16 timmar (varav 8h studiebesök, 6h workshop, 2h presentation)

Steg 2

I Steg 2 inleds ett fördjupat samarbete under 8 månader mellan utvalda kreatörer och industriaktörer. Uppdraget innefattar att utveckla designkoncept i form av förbättring/effektivisering/nya affärsmodeller/utökat produktsortiment mfl. med designprocessen som metodik. Hela processen faciliteras och följs upp, designers erhåller arvode samt erbjuds nätverk och den juridiska hjälp som kan behövas. 

Förväntad tidsåtgång Steg 2: upp till 65 timmar.

ERSÄTTNING

Ersättning utgår om 1200kr/timme + lagstadgad moms.

OPEN CALL

Under perioden 19 sep – 13 okt 2024 är det möjligt för kreatörer från Skåne eller Blekinge att lämna in en ansökan om att delta i projektet. Av de sökande erbjuds 12 kreatörer att medverka i projektets Steg 1, därefter väljs ett färre antal ut för att ingå samarbeten med industriaktörer under 8 månader. Urval och matchning görs av en jury.

ANSÖKAN

Ansök här 

Fyll i enkäten senast 13 oktober. (Har du problem med formuläret maila gärna Elin.Frost@skane.se)

Observera att ofullständiga ansökningar ej kommer att behandlas.

Vi letar efter förmåga att genomföra projekt med hög verkshöjd. Visad förmåga att arbeta i samskapande processer, samt potential till vidare utveckling efter projektets slut. Vi eftersträvar en unik och mångsidig grupp, så var inte rädd för att ansöka!

FÖRUTSÄTTNINGAR

Ansökan är öppen för formutövare och kreatörer som:

  • Är baserade i Skåne eller Blekinge.
  • Innehar ett bolag registrerat hos Bolagsverket och/eller F-skattsedel, alternativt fakturerar via ett egenanställningsföretag.
  • Ha djupgående materialkunskap och/eller erfarenhet från olika produktionsprocesser (eller liknande).

FÖRVÄNTNINGAR

Under projektets gång kommer det att arrangeras ett antal meet-ups där designers och industriaktörer förväntas delta. Dessa meet-ups syftar till att följa samarbetena och de individuella projektens utveckling, identifiera ev. behov, utmaningar och möjligheter samt att dokumentera projektet. Fotografering/filmning kan förekomma vid dessa mötestillfällen. Vid behov av extern expertis kan projektet bidra med att försöka tillhandahålla sådan via projektets partners och nätverk.

TIDSPLAN

Projektet påbörjas i november 2024 och avslutas i augusti 2025 (10 månader).

Steg 1: Möten och workshop mellen kreatörer och industriaktörer
Nov – dec 2024 (2 mån)

  • Ansökan öppnar: 19 september 2024
  • Ansökan stänger: 13 oktober 2024
  • Utvalda deltagare meddelas: senast 21 oktober 2024
  • Studieresa: v.45
  • Workshop: v.48
  • Slutpresentation: 5 december 2024

Steg 2: Samarbete med industriaktörer
Jan – aug 2025 (8 mån)

Fler datum kommer.

Urvalgrupp

Anna Gudmundsdottir, Form/Design Center
Terese Alstin, Form/Design Center
Johanna Sjögren Duthy, Form/Design Center
Jenny Kornmacher, Region Skåne
Elin Frost, Region Skåne
Joakim Enquist, IUC Syd

 
Form/Design Center

Form/Design Center är den främsta mötesplatsen för arkitektur, design och konsthantverk i södra Sverige och en nationell nod för gestaltad livsmiljö. I en unik kulturhistorisk miljö i centrala Malmö kan besökare uppleva utställningar, workshops och föreläsningar, eller besöka butiken och tidskriftscaféet. Form/Design Center är en plattform för branschen och driver olika hållbarhetsprojekt.

Form/Design Center är utsedd av regeringen som nationell nod för gestaltad livsmiljö och är officiell partner i New European Bauhaus. Form/Design Center startades 1964 som en del av den ideella föreningen Svensk Form och drivs idag med stöd av Kulturdepartementet, Malmö stad, Region Skåne och Statens kulturråd.

IUC Syd

Industrikluster IUC Syd är en medlemsorganisation och en mötesplats för industriell utveckling, tillväxt och samverkan. IUC Syd kopplar ihop industri, forskning och akademi och erbjuder projekt, kunskapsintensiva seminarier och nätverk med mycket gemensamt lärande och erfarenhetsutbyte. IUC Syd har kontor i Malmö men samverkar med experter och konsulter, främst i Skåne, men också i övriga landet. IUC Syd ingår i ett nätverk av 16 Industriella Utvecklingscentra runtom i Sverige.

Cross Innovation Southern Sweden

Region Skåne och Region Blekinge har fått 15 miljoner kronor från den Europeiska Regionala Utvecklingsfonden till ett treårigt projekt som ska stärka lokal, kommunal och regional innovationsförmåga.

Målet med Cross Innovation är att öppna upp för nya möjligheter och skapa synergier genom att bryta ner traditionella gränser och stimulera kreativitet och innovation på tvärs över olika sektorer och branscher. Genom att främja tvärsektoriell samverkan kan vi bidra till att lösa komplexa samhällsutmaningar och främja hållbar utveckling.

Projektet drivs av Region Skåne och Region Blekinge tillsammans med Netport Science Park, ett bolag som ägs av Karlshamns kommun.

 

 

Samarbetspartners WM3.0