I utställningen ingår bland annat verk av Textiltryck Malmös tre grundare Ellen Odin – som visar sina precisa blocktryck på en mässhake, Tora Greve – som deltar med en unik bildväv och Dyveke Zadig – som visar handtryckta verk i omisskännlig collageteknik. Alla tre är fortfarande högst aktiva medlemmar i verkstaden. Butler/Lindgård ger besökaren möjlighet att ta del av deras storskaliga skissprocess där kroppens avtryck bildar mönster som handtryckts på linneplädar. Sven Fristedt visar ett verk från 90-talet. Verkstadens nytillkomna medlemmar, duon Lantz/Varghans, visar sin färgrika, handtryckta metervara. Takao Momiyama bjuder på sitt signum Sashiko, en japansk broderiteknik med tusenåriga rötter – här i samklang med screentryck.

Utställningen lyfter fram unika verk, handtryckta meter och delikat hantverk från 25 kreatörer. Den retrospektiva utställningen Collective Craft understryker den viktiga roll Textiltryck Malmö haft och fortfarande har för textil konst, form och konsthantverk.

– Jag blir lika hänförd och förundrad varje gång jag stiger in i Textiltryck Malmös lokaler på Korsgatan. Det är en verkstad där det skapas textila verk som både har funktion, är fyllda med symbolik och av drömmar. Verk som bär på berättelser om liv och som får mig att reflektera och fundera, säger Caroline B Le Bongoat, näringslivsutvecklare, Malmö stad.

– Textiltryck Malmö är unika i Sverige och i världen med de resurser, det kollegiala utbytet och den framåtanda verkstaden har, säger Orrit Stahlénius, utvecklare bild och form, Region Skånes kulturförvaltning.

Jurybedömd utställning

Collective Craft är en jurybedömd utställning med fokus på att representera verkstaden, den textila historia kollektivet bär på och hur de gemensamt arbetat för att ge textilkonst, design och hantverk en stärkt position.

Juryns medlemmar:

Dorte Bo Bojesen, VD Form/Design Center 

Ellen Odin, Textiltryck Malmös ordförande 1983 – 1993

Marketta Mäkinen, Textiltryck Malmös ordförande 1993 – 1995 

Margareta Bergstrand, Textiltryck Malmös ordförande 1995 –1999 

Josabeth Werkmäster, Textiltryck Malmös ordförande 1999 – 2009 

Dyveke Zadig, Textiltryck Malmös ordförande 2009 – 2013

Karin Olu Lingård, Textiltryck Malmös nuvarande ordförande