This text is not translated into English

Recycling och Mottainai – slösa inte bort det som är värdefullt, har varit Takao Momiyamas tema för de workshops med sashikoteknik och lagning av boro/trasiga textilier som han arrangerat sen 2015. Tanken att förlänga tygets livslängd är i fokus. Han använder en traditionell textillagningsteknik, kallad Sashiko, som bygger på enkla förstygn. Sashiko är det japanska ordet men metoden finns i hela världen. Sashiko är på så sätt ett textilt förhållningssätt som inte bara tillhör ett japanskt kulturarv utan ett globalt. 

”Att återanvända och reparera kläder, ge tyger längre livslängd, ändra, ge bort, använd tillsammans. Att sy för hand tvingar oss att sakta ner och skapar mening. Jag insåg vad jag enkelt kunde göra med nål och tråd, utan elektricitet och dyrbar utrustning. Boro och sashiko handlar om tygets åldrande och återfödelse genom återanvändning och reparation. Jag ska ge exempel på hur jag utövar mina idéer genom att systematiskt återanvända mina egna kläder och hur jag undersöker den japanska textila traditionen genom att samla in textilier och rekonstruera tygets liv.” - Takao Momiyama

Under kvällen finns möjlighet att köpa boken Laga med sashiko skriven av föreläsaren tillsammans med Kerstin Neumüller för 250 kronor.

 

STADEN MALMÖS HEMSLÖJDSFÖRENING

Staden Malmös Hemslöjdsförening vill sprida kunskap om hantverkstekniker, kvalitet, beständighet och återbruk.

Föreningen vill berätta historien bakom det traditionella hantverket. De verkar för skapa möten mellan människor i syfte att alla ska få möjlighet att upptäcka skönheten, nyttan och den gränslösa glädjen i slöjden.

Staden Malmös Hemslöjdsförening verkar för att sprida kunskapen om hemslöjd i form av föreläsningar, möjligheten att prova på hantverk och erbjuda handledda fördjupningskurser i historia, teknik och material. De har återkommande inspirations- och prova-på-kvällar, ofta en gång i månaden.

Läs mer om Staden Malmös Hemslöjdsförening