This text has not been translated into English yet.
Städers bebyggda form är en av våra mest långlivade strukturer. Bebyggelsens form spelar en aktiv roll i att forma stadens invånares vardagsliv. Social segregation, lokala marknader och ekosystemtjänster påverkas av bebyggelseformen. Byggandet av städer är en av människans mest avancerade ingenjörskonster där tusenåriga erfarenheter samspelar med den senaste teknologin. Stadsbyggande är själva grunden för hur vi lever och interagerar med omvärlden, och en förutsättning för att skapa hållbara livsvärldar för människan och planeten.
Ändå har den kanske viktigaste dimensionen varit dold för oss: hur städers byggda form bildar ett system av samband som sätter ramarna för var vi rör oss och möts, vilka beteenden och sociala band som förstärks. Vår urbana värld flätas samman genom byggda miljöers rum och deras arkitektur. Hur vi använder stadsbyggandets teknologi har därför en avgörande betydelse för det mesta i våra moderna samhällen.
I boken Städernas stenar berättar Lars Marcus om hur vi skapar närhet i städer och hur det han kallar den andra formen – hur en plats läge bestäms av sambanden till resten av staden – är lika viktig som utformningen av platsen själv. Städernas stenar får ljuset att falla på den urbana världen på ett helt nytt sätt. En ögonöppnare och fascinerande läsning för alla som någon gång har vistats i en stad.
Om Lars Marcus
Lars Marcus är arkitekt och professor i Stadsbyggnad och leder forskargruppen Spatial Morphology Group (SMoG). Hans forskning handlar om hur stadens rumsliga form, strukturerad genom arkitektur och stadsbyggnad, stödjer, ordnar och sätter gränser för människors vardag. I förlängningen skapar stadens form därmed förutsättningar för centrala samhällsprocesser som social integration, lokala marknader och ekosystemtjänster. Rumsmorfologi utgör således en form av teknologi som skapar rumsliga strukturer för andra urbana system. Han är också grundare och partner i konsultfirman Spacescape som utför stadsrumsanalyser, designstöd och policyutveckling åt kommuner, fastighetsägare och arkitektkontor.
Om bok-prat
I samtalsserien Bok-prat kommer du få chans att lyssna till författarna och fördjupa dig utvalda böckers innehåll. Urvalet görs av Helene Boström, grundare av Konst-ig bokhandel och baseras på aktuella böcker inom ämnesområdena arkitektur, design och konsthantverk.
I samband med samtalet kan du köpa en smörgås och öl.