Staffan Dahlberg är industridesigner, verksam i Malmö. Staffan är utbildad vid Industridesignprogrammet på LTH där han 2006 tog sin masterexamen. Efter examen började han på Zenit Design i Malmö.
Staffan har en bred erfarenhet från olika områden som medicinteknik, inredning, konsumentelektronik och industriprodukter. De senaste åren har han fokuserat på att designa Smart Wearables åt framförallt Sony Mobile men jobbar sedan november 2015 på uppstartsbolaget Anima AB i Västra Hamnen med fokus på smarta klockor.
I november 2015 tilldelades Staffan Region Skånes Designstipendium för sitt designkoncept för proteser som han har utvecklat i ett nära samarbete med ortopedingenjören Christian Veraeus. Tillsammans skapade de en behovsanpassad, unik produkt som bidrar till en ökad livskvalité hos individen.
På Form/Design Center visar Staffan bl. a. upp protesprojektet samt den bakomliggande processen.
FRÅGOR & SVAR
Vad heter du?
Staffan Dahlberg
Var är du född?
Staffanstorp
Hur gammal är du?
36 år
Var bor du?
Gamla Väster
Vad sysslar du med?
Industridesigner på Anima AB. Driver även designstudion Anatomic Studios.
Favoritplats?
Middagsbordet en lördagsmorgon med familjen.
Favoritmaterial?
Stål och ljust trä
Favoritdesigner?
Yves Béhar
Favoritfärg?
Vit
Vad inspirerar dig?
Drivna människor
Din vision/affärsidé?
Att få hjälpa människor som har haft det tufft att till viss del få sitt självförtroende tillbaka.
Största misstag?
Alla misstag får en att utvecklas. Man får inte vara rädd för att misslyckas, då fastnar man.
Drömprojekt?
Jag lever det just nu. Det är en dröm att få vara med på resan och bygga ett nytt varumärke från grunden med Anima tillsammans med extremt talangfulla och drivna individer. Samtidigt har jag möjligheten att få hjälpa människor med det jag brinner för och får göra det tillsammans med min nära vän i form av protesprojektet.
Nästa projekt?
Förfinar mjukvaran som snabbar upp 3D-processen att ta fram individanpassade skenor till amputerade.
Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.