Kristine Lynum Bjerkem är utbildad inredningsarkitekt från Konsthögskolan i Oslo och glasblåsare från Glasskolan i Kosta, Småland. Hon har jobbat för designstudion Ralston & Bau och i olika glashyttor i både Norge och Sverige. Hon är idag bosatt i Vitaby på Österlen där hon driver sin egen firma inom inredningsarkitektur och glasformgivning. Glasföremålen produceras i Småland.

På Form/Design Center visar hon glasserien DOM, en serie på fem glasföremål som alla blivit blåsta i samma form. Vas, burk, skål, pendellampa och bordslampa. Ett formexperiment med en konturlinje.

I designprocessen har Kristine försökt skapa så många användningsområden som möjligt utifrån en och samma blåsform, där varje produkt står stark i både funktion och estetiskt uttryck.

Funktion och estetik är krafterna som är både i konflikt och samarbete i designprocessen. Namnet på serien refererar till denna process, - ett dubbeltydigt DOM, dels som ett substantiv, en form likt en kupol - men också som en samling.

I serien DOM finns möjlighet att själv sätta ihop den färgkombination hen tycker bäst om, utifrån en bestämd färgpalett. Det ger något extra i mötet mellan formgivare och kund, och skapar möjlighet för en lite mer personlig produkt.

Foto: Amanda Ricciardi

FRÅGOR OCH SVAR
Var är du född?
Jag är född i Levanger, och växte upp i Stjørdal, nära Trondheim, Norge.

Hur gammal är du?
31 år

Var bor du?
Vitaby på Österlen

Vad sysslar du med?
Både med inredning och glas, men också som säljare i Skillinge Diversehandel, i olika glashyttor, och med måleri och renovering.

Favoritplats?
Min mormors stuga i fjällen i Nærøy Kommun, Norge. En ettrums timmerstuga utan el och vatten, vid en sjö full av fjällröding och bakom höga, runda bergstoppar att bestiga.

Favoritmaterial?
Glas!

Favoritdesigner?
Ingegerd Råman. Då jag började glasskolan, var mitt fokus att jag ville skapa och uttrycka mig. Jag valde glaset, för att det fascinerade mig som material i tillverkningsprocessen. Men jag hade aldrig sett kallt glas som verkligen tilltalade mig. Råmans föremål fick mig att se hur vackert glas verkligen är i alla stadier och i mötet med användaren och det inspirerade mig mycket under studierna. Jag hade också tur att få ha två dagars praktik hos henne, och jag fick stor respekt för henne både som formgivare och som människa.

Favoritfärg?
Det är omöjligt för mig att välja en favoritfärg! Men om jag måste, så får det bli orange!

Vad inspirerar dig?
Vardagliga observationer kan inspirera till ideer om objekt och föremål. Till exempel sättet solljuset går igenom och bryts i ett drivet vattenglas och lämnar en stjärnlik solkatt på ekbordet. Eller små vanliga situationer, som till exempel att innan man somnar får behov av att notera något, eller hur människor möts i olika rum och sammanhang. Som inredningsarkitekt är utgångspunkten konkret. Jag försöker ta reda på: "Vad gör människor här?" eller kanske hellre "Vad vill vi ge möjlighet för människor att göra här?" Svaren är både inspirerande och ledande i utformning av rum, möbler och rörelsemönster.

Din vision/affärsidé?
Min önskan är att jobba både med glasföremål och rum, samt glas som material i rum i samarbete med andra formgivare och arkitekter.

Största misstag?
Det var kanske då jag lät stressen ta över, och inte lyssnade på mig själv under ett examensarbete.

Drömprojekt?
Efter att nu ha totalrenoverad ett hus från 1922 med min sambo skulle jag vilja rita och bygga ett hus helt från grunden! Scenografi. Ljusinstallationer i glas. Jobba med barn och unga och skapande, och låta dom lära sig att göra fel!

Nästa projekt?
Jag jobbar just nu på en ny serie glasföremål för hemmet.

Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.