Attua Aparicios fyra månader långa vistelse som stipendiat på Ifö Center blev en period av målinriktade övningar, ungefär som en idrottare gör armhävningar – push-ups. Ordet push-ups beskriver verken, bokstavligen som ”uppåtsträvande upptryck” av lera. Viljan att utmana sig själv - att pressa upp både material och teknik högre och mer komplext än hon gjort förut. Metoden gör att hon kan skapa genomgående mönster på samma gång som hon bygger upp verket nerifrån och upp i en slags ringling - eller ”upptryck” som hon själv säger.

Attua ger ofta sina verk uppgifter utöver de rent estetiska. De lyser, speglar eller ger utrymme för (växt-)liv. Håligheter och strukturerade ytor fylls med krossat, färgat boroslikat-glas som smälts samman med keramiken. Jochen Holz specialtillverkar neonglas för henne i London och utöver det integrerar hon ofta andra ljuskällor, från glödlampor till stearinljus. Resultatet är en unik kombination av skulptur och funktionalitet, där föremål belyser både oss, sig själva och varandra.

Attua Aparicio

Attua Aparicio är uppvuxen i Spanien, men verkar från London. Hennes konstnärskap stammar ur en djup experimentlusta. Hon är upprorisk mot materiella konventioner, testar ovanliga kombinationer och söker efter nya möjligheter i misslyckanden. 2011 tog hon examen i MA Design Products på Royal College of Art. Redan under utbildningen växte ett starkt intresse för hållbarhet och miljö fram hos henne. Initialt började hon arbeta med keramik för att hitta sätt att använda borosilikatglasavfall, ett udda material som inte återvinns. Utforskandet av materialens möjligheter har tagit henne till residens på European Ceramic Workcentre (EKWC) i Nederländerna, till Jingdezhen i Kina och nu senast till Ifö Center i Bromölla.

Ifö Center

Ifö Center är ett konstnärsdrivet, multidisciplinärt kulturhus på Ivösjöns strand mitt i Bromölla. Här finns ett utomhusgalleri med gatukonst i världsklass, en konsthall, två olika residensprogram, KKV:er, kursverksamhet, ateljéplatser, övernattningsboende och projekt. 

Ifö Center började 2011 som en knäpp idé när två konstnärer undrade ”Kan vi bygga ett kulturhus i magen på en fortfarande aktiv fabrik?” Svaret blev ja. Ifö Center byggdes upp i mellanrummen, i fabrikens oanvända lokaler på ovanvåningarna. Idag driver Ifö Center en omfattande verksamhet och tar emot konstnärer, kreativa och besökare från hela världen. Verksamheten är centrerad till och kring anrika Iföverken, där det har tillverkats keramik i industriell skala ända sedan slutet av 1800-talet. 

Isolatorfabriken där Ifö Center har sin bas lades ner 2018/2019. Via en crowdfunding-kampanj kunde till slut fastigheten köpas loss och kulturprojektet räddas. Idag förfogar Ifö Center över 43.000m2 fördelat på olika byggnader. Det är till ytan ett av Europas största kulturhus, men projektet är fortfarande under utveckling. Verksamheten drivs primärt ideellt, men får också stöd från Region Skåne, Bromölla kommun, Ivetofta Sparbank och många andra - från företag som skänker material till privatpersoner som volontärarbetar.

Ifö Center ingår i Trans Europe Halles, ett internationellt nätverk av fria kulturhus som utgår från gamla fabrikslokaler. Solidaritet och miljötänk är del av grundvärderingarna.