I samarbete med Adorno – The Curated Platform for Contemporary Collectible Design kurateras en kollektion med utvalda objekt av tio sydsvenska designers som lanseras under Southern Sweden Design Days 19–22 maj 2022. Kollektionen presenteras både fysiskt i en utställning på Lokstallarna i Kirseberg i Malmö och digitalt på Adornos hemsida. Genom sin medverkan i utställningen får utställarna även möjlighet att sälja sina objekt via Adornos online plattform.

Southern Sweden Design Days  

Den 19–22 maj 2022 är det dags för andra upplagan av Southern Sweden Design Days (SSDD) – ett nytt internationellt designevent i Malmö. Eventet synliggör och bygger kunskap kring design med fokus på hållbarhet, samverkan, utveckling och innovation. Under fyra dagar skapas en plattform för alla tänkbara discipliner inom design och staden fylls av utställningar, seminarier, workshops, nätverksevent och festligheter på en mängd olika platser. Southern Sweden Design Days arrangeras av Form/Design Center.

Adorno 

Adorno är ett digitalt galleri för det bästa inom samtida design och hantverk från hela världen. Adornos kollektioner är utvalda I samarbete med ett nätverk av regionala exporter från olika designscener och ger en inblick i världens olika kreativa communities – och hyllar arbetet formgivarna som står bakom dem. 

 

Varje kollektion visar endast unika eller begränsade upplagor av samtida verk, som spänner över områdena möbler, textil, keramik, skulptur och designkonst. Det curatoriska tillvägagångssättet varierar från samling till samling – precis som designkulturen varierar från community till community – men varje objekt är modernt i sin stil, experimentellt i sitt tillvägagångssätt, och exceptionellt i materialkvalitet. 

 

Medverkande formgivare innefattar både etablerade namn och nya talanger i början av sina karriärer, vilket medför att varje kollektion är en ögonblicksbild av människorna, teknikerna, stilarna och tankarna som definierar den moderna tillverkningskulturen i varje region. Med varje kollektion som lanseras adderar Adorno ett nytt kapitel till den globala designberättelsen. 

 

I huvudsak inkluderar Adornos infrastruktur e-handelsplattformen (adorno.design), ett internationellt juridiskt upplägg och en global fraktlösning som möjliggör ett smidigt samarbete med designers för att marknadsföra deras arbete och handel med ett växande segment av internationella köpare. Förutom att driva den digitala plattformen ställer Adorno också ut på stora designevent världen över.    

12 månaders kostnadsfritt medlemskap hos Adorno 

Designers som väljs ut att delta i Adorno x SSDD 2022 erhåller 12 månaders gratis medlemskap hos Adorno. Ordinarie kostnad för medlemskap för en fristående designer är 500 euro per år. Medlemskapet inkluderar ett ”designer showroom” på Adornos hemsida genom vilket formgivarna kan sälja sina objekt – inte bara från kollektionen utan också andra objekt, såväl gamla som nya – och nå en massiv publik. 

Kriterier för deltagande  

Ansökan är öppen för designers som: 

är baserade i Skåne, Halland, Småland eller Blekinge. 
vill delta i en utställning curaterad av Adorno under Southern Sweden Design Days i maj 2022. 
vill få möjlighet att sälja sina objekt genom Adornos online-plattform. 
är villiga att bidra till marknadsföring genom att tillhandahålla en kort film där man presenterar sig själv som designer. 

Objekten måste:

vara ‘collectible’ och designade inom de senaste 9 månaderna. Med ‘collectible’ avses unika eller begränsade i upplaga (max 20 st), ej under licens för ett varumärke, oftast med ett inslag av hantverk. 
relatera till temat för SSDD 2022 ”Proximity”. Läs om temat här
omedelbart tillgängliga för försäljning och redo att skickas för leverans inom 2 veckor.  

Ansökan och urval 

Designers ansöker om att delta i Adorno x SSDD 2022 genom att skicka in en ansökan (stående A4-format) till terese@formdesigncenter.com senast kl 23:59 den 15 januari 2022, innehållande följande information på engelska

SÖKANDE 

Designer/studio namn 
E-mail 
Telefon 

OBJEKT  

Titel objekt 
Typ av objekt 
Dimensioner (LxBxH) 
Material/Teknik 
Konsumentpris i euro 
Försäkringsvärde (anskaffningsvärde) i SEK 
Bild/er (renderingar av objekt och/eller foton av fysiska objekt) 

Det är möjligt att ansöka med flera objekt. Slutligt urval görs av Adorno i egenskap av curator för utställningen. Senast 21 januari ges återkoppling på de ansökningar som inkommit och sökande får besked om de har blivit utvalda att delta i Adorno x SSDD 2022.

Närvaro 

Som deltagare i utställningen på Lokstallarna kommer det att krävas viss närvaro i utställningen under eventdagarna.