Dörrarna öppnas kl. 17.30 då du har möjlighet att se en pop-up utställning om Mouralis verk och böcker utgivna av Lommes förlag Set Margins'.

kl. 18.00 startar Mouralis föreläsning som sker på svenska, det efterföljande samtalet med Lomme hålls på engelska. Evenemanget sker i samband med att utställningen med samma namn visas på Hemslöjden i Landskrona med vernissage den 9 september. Utställningen pågår tom 18 september. Läs mer här

Föreläsningen anordnas av Form/Design Center, Staden Malmös Hemslöjdsförening och Hemslöjden i Skåne i samarbete med IASPIS, Konstnärsnämndens internationella program för bild och form.

Om projektet

Projektet "I Tankar, Tillsammans" utforskar den kollektiva minnesbilden relaterad till kulturarvet kring Hedaredskorgen. Arbetet bygger vidare på pågående forskning och ställs ut hos Hemslöjden i Skåne under hösten. Fadhel Mourali har studerat korgen som en kulturhistorisk artefakt, ett objekt som bär på diverse berättelser om identitet och tillhörighet.

Under 2022 har Mourali tillsammans med medlemmar i Hedareds Byalag genom en serie intervjuer och samtal utforskat byns gemensamma minnesbild kring korgen. Samtal som rört sig mellan ämnen som industrialisering, klass, arv och framtidstro. Detta är också en personlig resa, då Fadhels gammelmorfar, Lennart Pettersson, var en hantverkare känd som ’den sista korgmakaren från Risa’. Risa är ett litet samhälle utanför Hedared.

I utställningen ‘I Tankar, Tillsammans’ i Landskrona visar Mourali vävda alster skapta från dialogen och utbytet av perspektiv som uppstått under arbetet med byalaget. Dessa vävar presenteras tillsammans med Hedaredskorgar från familjen Petterssons egna samlingar.

Projektet har både praktiska och teoretiska dimensioner och ligger till grund för Mouralis pågående bokprojekt "The Basket: Notes on craft, tradition, cosmopolite life." Under föreläsningen ’presenterar Mourali hur den teoretiska delen informerat det praktiska arbetet, en process som resulterat i att skrivandet blivit en essentiell del av hans vävning. Detta utforskas närmare i ett samtal med den holländska förläggaren och samarbetspartnern av boken ‘The Basket’, Freek Lomme. Tillsammans kommer de att diskutera utställningens tematik i relation till det pågående bokprojektet. 

Om Fadhel Mourali

Fadhel Mourali arbetar som textildesigner och handvävare med bas vid Cockpit Arts i London. Sedan sin examen från Central Saint Martins 2021 har han forskat kring Hedaredskorgen. Med rötter i både Sverige och Tunisien fascineras Fadhel av identitet och att hitta den där speciella platsen av längtan i sitt arbete. Han arbetar mellan teori och praktik, för att utforska sambanden mellan kulturhistoria och samtid, i hopp om att nå kärnan av ett ämne, att fullt ut förstå ett material, föremål eller berättelse.

Instagram: @fadhel.mourali

Om Freek Lomme

Freek Lomme är grundare av förlaget Set Margins' publications, frilanskurator, redaktör, skribent, föreläsare och lektor. Han grundade Onomatopee projects 2006 och lämnade dem 2022. Under åren har han skapat över 200 publikationer och flera utställningar. I sitt arbete utforskar Freek former av organisation och kommunikation med ett särskilt intresse för identitetspolitik.

www.setmargins.press

www.freeklomme.com