I Drawing Room bjuder lokala formgivare in internationella formgivare som de beundrar till ett internationellt möte för grafisk form i dess vida bemärkelse. Den här kvällen har Malmöbaserade konstnären Nontokozo Tshabalala bjudit in den sydafrikanska Illustratören och animatören Charles Zulu där de gemensamt kommer dela med sig av sina arbeten och konstnärliga resor.

Samtal och föreläsning

När Charles Zulu och Nontokozo Tshabalala möts på Form/Design Center har de valt att kalla sitt samtal för Designing While Afrikan with the Ghost Town Kids med hopp om att det ska representera det arbete de vill skapa med andra kreativa från deras gemensamma hemstad Standerton i Sydafrika

De två formgivarna kommer under kvällen dela med sig hur de med stor beslutsamhet och kreativitet lyckats bygga karriärer inom design och illustration som främjas av kärleken till bildskapande och gemenskap – trots att ingen av dem hade några förebilder när de växte upp.

"At the core of our very separate practices the question how to decolonise communication design encourages us towards self-discovery, often infusing culture, social commentary and even speculation of the future.”

Livesändning

Se samtalet i efterhand på Nontokozos Facebooksida här

Anmälan

Anmäl dig kostnadsfritt här

Om Charles Zulu

Charles Zulu, eller Charles Tranquil som han också kallar sig, har i sex år varit verksam som designer i Sydafrika och gör allt från illustration, varumärkesdesign och animering. Han drivs av filosofin att i en digital tidsålder är det högst nödvändigt att vara en "jack of all trades and a master of none" för att skapa kommunikation som kontinuerligt tänjer gränserna för vad som är möjligt.

Zulu beskriver sitt arbete som färgstarkt, ibland kaotiskt, smärtsamt optimistiskt och starkt influerat av gatukultur och vardagliga berättelser. Han arbetar mestadels med reklam och har gått från traditionell grafisk designer till självlärd professionell multimediadesigner och utforskar designlandskapets många aspekter. Några av de sydafrikanska varumärken och projekt han arbetat med inkluderar: Number One Mageu, Varsity College, Nik Naks, Sunlight, Wild Island.

Om Nontokozo Tshabalala

Malmöbaserade Nontokozo Tshabalala är en prisbelönt multidisciplinär konstnär, afrofuturist, talare och designer. Hon är född och uppvuxen i Standerton, Sydafrika och använder sitt arbete som en väg för att ställa djupare frågor om sin identitet och om att vara svart kvinna i vad hon än gör. Inspirerad av sin brorson Siyamthanda skriver och skapar hon från en plats av nyfikenhet och instinkt, ofta med hjälp av färg, collage, sång och poesi.

Nontokozo är en av är grundarna av designstudion Mam'Gobozi Design Factory, har arbetat för Facebook Africa, The Africa Center (London) och Future Brown Space (Sverige). Hennes verk har visats på Göteborg International Biennal for Contemporary Art (GIBCA) Extended, Malmö Konsthall, Nationalmuseet för världskultur (Göteborg) och Röda Sten Konsthall (Göteborg). Sin första föreställning Neither Here Nor There sattes upp på Konsthall Blå Stället 2020. Hon har nyligen utsetts till en av vinnarna av Mail & Gaurdians Top 200 Young South Africans.