Gemla Fabrikers i småländska Diö är Sveriges äldsta möbelfabrik och har upplevt det mesta av den svenska möbelindustrins utveckling, framväxt och fortlevnad. I boken Konsten att tämja trä: Gemla och den svenska möbelindustrin skildras, initierat och kärleksfullt, människorna och livet på bruksorten, det gedigna hantverket att böja massivt trä med ånga, företagandet samt produkterna och deras formgivare, från mitten av 1800-talet till våra dagar. 

Boken är skriven av Kerstin Wickman, Anders Houltz, Sara Kristoffersson och Petter Eklund.

Medverkande

Benny Hermansson – VD Gemla Fabrikers AB

Gemla Fabrikers är en svensk möbeltillverkare grundat 1861 och var en av de första som introducerade böjträteknik i Sverige. Genom åren har man samarbetat med bland annat Carl Bergsten, Gunnar Asplund, Uno Åhren, Sigurd Lewerentz, Yngve Ekström, och Peter Celsing till Jonas Bohlin och Mats Theselius så väl som FRONT och Lisa Hilland.

Lisa Hilland – formgivare

Lisa Hilland skapar samtida design med en poetisk twist, som kombinerar modern högteknologisk produktionsteknik med hantverk. Efter examen från Central St Martins College för konst och design arbetade hon tio år som designer i London innan hon inrättade sin egen studio i Sverige 2005. Hennes nuvarande kunder inkluderar kända möbelproducenter som Design House Stockholm, IKEA, Konsthantverk Tyringe, Gärsnäs, Gemla och Svenskt Tenn.