[video width="1280" height="720" mp4="http://www.formdesigncenter.com/uploads/2019/04/bernstrand_central.mp4" loop="true" autoplay="true"][/video]

Bänkserien CENTRAL

Central är en dynamisk möbel som bjuder in till samvaro och oväntade möten. Möbeln är tänkt att fungera i moduler som smidigt sätts samman till olika formationer. Material som betong blandas med sioo-behandlad ek och stål och skapar en skulptural helhet. Central är tålig, tillgänglighetsanpassad med högre sits och armstöd men samtidigt nätt i sin utformning, med få fästpunkter i konstruktionen.

Formgivaren Thomas Bernstrand, med egen designstudio i Stockholm är utbildad på Konstfack, KKH och vid Denmarks Designskole i Köpenhamn. Han har medverkat vid ett stort antal design- och konstutställningar över hela världen som MoMA i New York, Colette i Paris, Biennale Design Saint-Etienne mfl. Bernstrand har mottagit ett flertal utmärkelser för sina arbeten, bland annat Utmärkt Svensk Form och Winner of the Good Design Award 2012 för Nolastolen Share. För Nola har Bernstrand formgivit ett stort antal produkter och möbelserier och medverkat i en rad specialprojekt under åren.
www.bernstrand.com

Sittmöbeln BIG BASKET

Big Basket är en omfamnande fåtölj i två olika storlekar Big & Small, med en tydlig rund form med inspiration från flätade korgar. Regn rinner smidigt av, vilket gör den praktiskt taget underhållsfri. Den generösa invändiga ytan ger en egen rumslighet med plats för två personer. Big & Small Basket kan fås med stoppad dyna för inomhusbruk eller med träsits för utomhusbruk.

Designprocessen till denna möbel startade med undersökande av textila tekniker. Formgivaren Ola Gillgren virkade, flätade, och stickade. Genom experiment med material och tekniker växte Big Basket fram.

Formen på stolen kommer hämtad från tekniken i flätade korgar. Gillgren visste tidigt i processen att han ville skapa en möbel som var så ”ärlig” som möjligt genom att inte försöka dölja delar av konstruktionen. Genom att göra hela konstruktionen till en del av det visuella kunde han kombinera både estetik och funktion på samma gång. Baksidan är lika estetiskt viktig som framsidan i stolens uttryck, inget fick vara dolt eller undangömt.

Ola Gillgren är utbildad vid Den Kungliga Danska Konstakademis Skola for Design i Köpenhamn.
www.olagillgren.se

Planteringskärlet Arabesque

Arabesque är ett stilrent planteringskärl i återvunnen gjuten aluminium. Med sitt fasetterade mönster skapar det ett spännande uttryck mellan ljus och mörker som reflekterar i olika grad beroende på kulörval.  Ett vackert prydnadsträd eller en färgstark säsongsplantering passar lika vackert i Arabesque tack vare planteringskärlets klassiskt rena geometriska form.

Formgivaren Anna von Schewen grundade sin designstudio 1997 i Stockholm. Sedan dess har hon samarbetat med några av Sveriges ledande designföretag. Von Schewen anses vara en av Sveriges mest progressiva experimentella designers. Hennes arbete sträcker sig från möbler och objekt till utställningsdesign, inredning och arkitektur.
www.annavonschewen.se