Nina är en glasblåsare, formgivare och konstnär från Malmö som arbetar med både småskalig bruksproduktion och unika verk.

I sitt arbete söker hon efter något enkelt, okonstlat och rått. Hon tar gärna inspiration från olika delar av den fysiska arbetsprocessen med hantverket glasblåsning. T.ex. rörelsen när hon snurrar på det varma glaset på pipan och glasets rörelse när det är varmt och flytande.

Nina har ateljé på BLANK studio i Malmö. Där arbetar hon med idéutveckling och paketering. Själva glasblåsningen, tillverkningen sker på Glashyttan Glasverk i Varberg.

Nina är fascinerad av det organiska och levande i den varma flytande glasmassan. Detta är de egenskaper som fick henne att börja arbeta med glas, som är ständigt närvarande i det varma arbetet, men som så ofta försvinner och bortses från i färdiga glasobjekt. I sitt arbete med bruksserien A Material in Motion och småvaserna Grow har hennes fokus legat på att just försöka behålla en känsla av rörelse i glasen, lite som att de fortfarande är i rörelse och omformas när någon håller i, ser och använder dem.

– Kanske kan jag genom att lämna tydliga spår i mina produkter av de fysiska processerna kring hantverket, berätta historien om hur de har blivit till. Förutsättningarna för att överhuvudtaget kunna blåsa glas, verktygen, de höga temperaturerna och ugnarna som krävs är inte något jag tar för givet. Jag vill tillverka användbara, vackra föremål i glas och samtidigt föra historien kring detta uråldriga hantverk vidare, säger Nina.

Bakgrund
2007-2010 Det Konglige Danske Kunstakademiet Glas/Konsthantverk på Bornholm.
2006-2007 KY, Kosta Glascenter, Kosta, SE
2006 Bornholms Folkhögskola, Department of Glass, DK
2018 Malmö Industriförenings Vårstipendiat
2018 Separatutställning Galleri Lerverk, Göteborg
2018 Design Talents, Formex mässan
2017 Månadens Formgivare – Form Design Center Malmö
2017 Young Talents, Formland, DK
2016 Young Designers, Formex
2015 Separatutställning på Formargruppen, Malmö
2015 Jurybedömd utställning Zwieseler Kolb, DE

Nina levererar glas till bl.a. Norrgavels butiker, Tambur Sthlm, Wanås konsthall, Bergianska Trädgården, Champagne Pony Club DK och Nordstil NL.