Utställningen Monumental Knit handlar om att skapa former som både uppfyller våra kroppars själsliga och fysiska behov och samtidigt hitta nya gångbara tekniker för en post-fossil och cirkulär framtid. 

Matilda Norberg, Joel Persson och Edvin Bylander från Research Studio for Knit and Architecture berättar hur dem genom att böja, drapera och förskjuta undersöker hur objekt, plagg och rum kan komma till liv och samtidigt förbli intakta. I sitt arbete utvecklas samspelet mellan lätta och tunga strukturer där form, transparens och taktilitet uppstår av ett sällsynt skådat slag.

OM RSKA

Research Studio for Knit and Architecture består av Matilda Norberg och Our Architectural Office genom Joel Persson och Edvin Bylander.

Matilda Norberg är textildesigner och lektor på designutbildningen på KMD, Universitetet i Bergen. Hon är utbildad vid Royal College of Art, London i knitwear och var tidigare kreativ ledare för norska varumärket Oleana och genomdrev där en estetisk nyrikting, grundat i lokal produktion och bärkraft. Det var på Oleana som Matilda kom i kontakt med 3D-stickning för första gången och med både formgivning, produktutveckling och produktion på samma plats kunde Matilda ha total kreativ kontroll från idé till utförande. Matildas första kollektion köptes in av Norges Nationalmuseum.

Our Architectural Office är baserat i Malmö och Bergen, Norge och drivs av Edvin Bylander, arkitekt och Joel Persson, arkitekt och designer. Kontoret har fokus på form, offentlig konst och innovation – ofta med inslag av experiment samt digital design och produktion. Projekten kretsar kring kultur och industri med konceptuella och strategiska dimensioner, som spänner från förarbete och jury för Wisdome, Tekniska Museet i Stockholm till konstnärsateljé på Rosengård i Malmö. Edvin och Joel har skrivit boken Offentligt konstarbete – fallstudier i konst och arkitektur (2023) baserat på ett forskningsprojekt kontoret genomfört med stöd från Trafikverket.