Kvällen gästas även av Karolina Nilsson och Victoria Percovich Gutierrez som föreläser om KRUT – Malmö stadsbiblioteks nya ungdomsavdelning, samt Vesna Vasiljkovic som berättar om Tjejtrappan på Gustav Adolfs torg i Helsingborg

Riksarkitekten

Riksarkitekten, Helena Bjarnegård, gästar ABAR för att berätta som sig och sin roll som riksarkitekt samt svarar på våra frågor om framtidens arkitekturpolitik. Dessutom får vi presentationer om KRUT och Tjejtrappan, två projekt som genom att formulera nya metoder skapat arkitektur för alla.

Läs mer om Riksarkitekten här.

KRUT – Malmö stadsbiblioteks nya ungdomsavdelning

På KRUT bidrar normkritiskt och jämställt arbete till en miljö där alla får känna sig inkluderade och delaktiga. – Ett föredrag om platsen, processen och metodboken.

Vad vi fyller våra offentliga rum med för innehåll, och vilka som får delta i den arbetsprocessen, är viktiga frågor att utforska och kunna besvara för att skapa offentliga platser som är inkluderande och jämställda. Frågeställningarna utgör grunden för KRUT: Vad kännetecknar en inkluderande och jämställd plats? Hur drivs en process för att skapa en sådan miljö inomhus

Läs mer om KRUT här.

#Tjejtrappan på Gustav Adolfs torg i Helsingborg

Trappan är finalen i projektet #Varärtjejerna – ett laborativt samarbete mellan Tengbom, Helsingborgs stad, forskare, skolan, polisen och tjejerna på Wieselgrensskolan.

En rosa trappa för att skrämma bort de tuffa killarna. Det var ett av resonemangen bakom Tjejtrappan som kommer att stå på G:A torg under sommaren 2018. Installationen sammanfattar 15 tjejers reflektioner om staden och samhället och ställer frågor om inkludering, rättvisa och jämlikhet.

Läs mer om Tjejtrappan här.

PLATS: Form/Design Center
ARRANGÖR: Sveriges Arkitekter Skåne
KOSTNAD: Gratis
ANMÄLAN: Ingen