Bland de 400 inkomna ansökningarna har årets namnkunniga jury bestående av Mårten Medbo, Anna Åhlin och Katja Pettersson valt ut 24 bidrag som nu ingår i utställningen Utvalt. Samtliga deltagande bidrag var nominerade till de tre stipendierna som delades ut under vernissagekvällen. Vinnare av Malmö industriförenings stipendium blev bildväven ”Jag talar med Konsten” av Majlis Persson. Skånes Hemslöjdsförbunds stipendium gick till Åsa Canbäck och Karin Eldforsen för verket ”Lejonborgen”. String Furniture AB delade ut sitt stipendium till gruppen Forma och initiativtagaren Petter Thörne för verket ”Sverige”.

Läs intervjuer med årets stipendiater här!

TURNÉPLAN

Tjörnedala Konsthall, Simrishamn, 05.09.15 – 18.10.15
Dunkers Kulturhus, Helsingborg, 29.10.15 – 24.01.16
Museum für Völkerkunde, Tyskland, Hamburg, 11/2 – 17/4
Kulturcentrum, Ronneby, 18.06.16 – 04.09.16

UTVALT 2015 är en återkommande jurybedömd vandringsutställning som bjuder in utövare inom konsthantverk, slöjd och form med anknytning till Skåne. Utställningen kommer visas på Form/Design Center, Tjörnedala konsthall och Dunkers kulturhus och Museum für Volerkunde i Hamburg. UTVALT genomför också en omfattande programverksamhet för utövare och publik under  2014-2015.
Hela turnéprogrammet »

UTVALT vill uppmuntra till samarbeten över gränser och speglar den handgjorda formens utveckling inom dagens formområde. Utövare med olika konstnärliga ingångar till hantverket arbetar idag sida vid sida i olika material och tekniker och där en mångfald av traditioner och kulturell bakgrund skapar ett mervärde. I UTVALT finns inga kategorier - alla material och formspråk är välkomna, gärna med ett överraskande angreppssätt.

www.utvaltiskane.se

UTVALT arrangeras av Konsthantverkscentrum, Skånes hemslöjdsförbund och Form/Design Center. Det är ett kvalitetsevenemang som ska återkomma vart tredje år. UTVALT vill stimulera utvecklingen inom området i Skåne, öka kunskap, uppmärksamhet och stärka intresset för konsthantverk, slöjd och form idag.