Lyssna till BEAST studio när de berättar om risografen – en japansk tryckmaskin som producerar unika, färgglada tryck med växtbaserat bläck i en miljövänlig process. Själva tanken bakom risografen är ganska enkel och maskinens styrka är att den till största delen är mekanisk, med ett par inslag av digitala funktioner. Utvändigt ser risografen ut som en vanlig kopiator men inuti döljer sig en annan teknik. Trycket sker med hjälp av schabloner fästa på färgtrumman ur vilken färgerna pressas ut genom schablonerna. Trycket görs med en färg i taget vilket gör att originalet måste bearbetas och färgsepareras i förväg. 

Fröet till dagens risograf såddes av Noboru Hayama när han blandade bläck hemma i sitt kök i mitten av 1940-talet. Hayamas vision var att förvandla en stencilapparat (mimeograf) till framtidens duplikator och med företaget RISO Kagaku (ungefärlig översättning ”ideal vetenskap”) utvecklade Hayama risografen, en effektiv kontorsmaskin som än idag används flitigt.

Beast Studio

BEAST Studio består av Li och Robert Lindblom, två formgivare som älskar tryck och kommunikation. Studion öppnade 2013 och är specialiserad på grafisk design, och de driver ett tryckmakeri där risograftekniken står i centrum. Läs mer om BEAST Studio här