This text has not been translated 

Utställningen That’s RISO! är framtagen av Form/Design Center som genomförs med stöd av Svenska Tecknare och i nära samarbete med det Malmöbaserade risotryckeriet BEAST Studio. Utställningen förmedlar kunskap om tryckmetoden och samlar exempel på risotryck från konstnärer, illustratörer, grafiska formgivare, serieskapare,aktivister, musiker och textförfattare, både från lokala och internationella utövare. Att trycka med riso ger ett levande uttryck, mycket tack vare det intensiva bläcket, men också genom maskinens mekaniska egenheter.

En risograf är en japansk tryckmaskin som producerar unika, färgglada tryck med växtbaserat bläck i en miljövänlig process. Fröet till dagens risograf såddes av Noboru Hayama när han blandade bläck hemma i sitt kök i mitten av 1940-talet. Hayamas vision var att förvandla en stencilapparat (mimeograf) till framtidens duplikator och med företaget RISO Kagaku (ungefärlig översättning ”ideal vetenskap”) utvecklade Hayama risografen, en effektiv kontorsmaskin som än idag används flitigt.

Kulturcentrum Ronneby konsthall

En av Sveriges största arenor för samtidskonst. Här arrangeras varje år 10–15 utställningar med regional, nationell och internationell samtidskonst, design och konsthantverk. Konsthallen drivs av Ronneby Kommun.

Konst i Blekinge och Kulturcentrum Ronneby konsthall arbetar gemensamt för ett regionalt Konstresurscentrum med rymliga verkstäder och resurser som möjliggör för professionell konstnärlig produktion. Här kan du arbeta med olika tekniker som emalj, metall, foto, textiltryck och olika grafiska tekniker som risografi.

 

That´s RISO blekinge logos