Boverkets nya byggregler, Möjligheternas byggregler, träder i kraft den 1 juli 2025 och medför förändringar i hur framtidens bostäder kan utformas. Vad innebär detta för arkitektur och boendekvalitet? Kommer bostäder att förändras, och vilka konsekvenser får det för både boende och byggbransch? Vem ser till att bostäder håller tillräckligt hög kvalitet även när kraven inte är lika tydligt definierade?
“Boverket visar med förslaget en bristande förståelse på hur branschen funkar i verkligheten och de nya byggreglerna är därför ett instabilt bygge. Regelverkets syfte är ju att underlätta tillämpningen – nu är det ett juridiskt plockepinn utan förankring.” säger Tobias Olsson, förbundsdirektör Sveriges Arkitekter
Den fullskaliga installationen på Form/Design Center ger besökare en unik möjlighet att uppleva hur en framtida bostad kan komma att utformas enligt de nya byggreglerna. Förutom att undersöka lägenhetens planlösning och rumsupplevelse kan besökare ta del av en historisk översikt över svenska byggregler och dess utveckling genom åren. Genom interaktiva inslag och diskussionsytor ges möjlighet att reflektera över och diskutera vilka faktorer som påverkar bostadsutformning – från regelverk och marknadskrafter till arkitektoniska visioner.
"De nya byggreglerna är utformade för att ge större frihet i bostadsutformningen, men innebär också en risk att kvalitetsaspekter hamnar i skymundan. Vi måste fråga oss vad detta betyder för framtidens boende – blir bostäderna mer anpassade efter människors behov eller snarare efter marknadens miniminivå? Med denna installation vill vi öppna upp för en diskussion om hur vi säkerställer att bostäder förblir både funktionella, jämlika och långsiktigt hållbara", säger Angelica Åkerman, ansvarig för strategisk utveckling inom arkitektur på Form/Design Center.
Projektet är initierat av arkitekterna Tove Dumon Wallsten, Love di Marco och Gustav Stjärnström i samarbete med ArkDes.
Relaterade programpunkter
Under mars och april bjuder Form/Design Center tillsammans med Lunds Tekniska högskola (LTH) in till samtal om bostaden, arkitektur och byggregler genom historien och in i framtiden.