Nina söker i sitt arbete efter en enkelhet och råhet. Hon inspireras av olika delar av den fysiska arbetsprocessen med hantverket glasblåsning, till exempel rörelsen när hon snurrar på det varma glaset på pipan, och glasets rörelse när det är varmt och flytande.
Just nu jobbar hon på ett projekt där hon vill beskriva ett tidsförlopp med hjälp av vatten och klart glas. Formmässigt har hon utgått ifrån sfären, som här får stå för en slags nollpunkt. Tankarna har kretsat kring det vakuum som kan uppstå efter en intensiv period.
Skånes vatten är mycket kalkrikt och det lämnar oönskade avlagringarna på glas. Nina har fördjupat sig i de mönster som uppstår när vattnet avdunstar och försökt bevara och förstärka dem och ge dem en ny roll och ett värde.
På Form/Design Center visar Nina delar av sitt pågående projekt samt sin bruksserie ”A Material in Motion”.
FRÅGOR & SVAR
Var är du född?
Malmö
Hur gammal är du?
32 år
Var bor du?
Malmö
Vad sysslar du med?
Jag har ateljé på BLANK studio, Malmö. Där arbetar jag med idéutveckling och paketering. Glasblåsningen sker på glashyttan Glasverk i Varberg. Jag använder mig gärna av tekniken då man ”driver upp” öppningen på glaset. Då får man den mjuka runda kanten som ni kan hitta i min bruksglas-serie A Material in Motion.
Favoritplats?
Överallt där det är nära till havet.
Favoritmaterial?
Varmt flytande glas.
Favoritdesigner?
Glaskonstnärerna Steffen Dam och Trine Drivsholm.
Favoritfärg?
Ljust grönt
Vad inspirerar dig?
Jag tar gärna inspiration från olika delar av den fysiska arbetsprocessen med hantverket glasblåsning. T.ex. rörelsen när jag snurrar på det varma glaset på pipan, glasets rörelse när det är varmt och flytande, hur träformar och det blöta tidningspappret bränns och svartnar, det mönster som kommer från kylningen då man välsar glaset på ett järnbleck osv.
Din vision/affärsidé?
Att formge och tillverka unika bruksprodukter och konstföremål i det urgamla hantverket glasblåsning. Spår av tillverkningsprocessen gärna får vara närvarande och påminna om hantverket.
Största misstag?
Jag tycker ofta att misstag i mitt hantverk är bra. Då hittar jag nya uttryck jag kan jobba med.
Drömprojekt?
Få ett uppdrag inom offentlig utsmyckning. Fler samarbeten med andra lokala formgivare och hantverkare.
Nästa projekt?
I höst jobbar jag mot min separatutställning på Galleri Lerverk i Göteborg och Formexmässan i januari.
Månadens Formgivare är en porträttserie som vill lyfta fram en lokal förmåga med koppling till Öresundsregionen och samtidigt visa på det vidgade designbegreppet. Urvalet görs tillsammans med föreningen DISK (Designers i Skåne) och kan vara en enskild formgivare, en grupp eller en producent. Listan över designområden är lång med allt från möbelformgivning, industridesign, arkitektur till mode, illustration, rörlig bild osv.